De Structabo CrossCup in Roeselare leverde een resem aan spannende races op. De winnaars in Roeselare konden zich na afloop alvast gelukkig prijzen, aangezien zij zeker zijn van een selectie voor het EK veldlopen in het Nederlanse Tilburg, dat op 9 december plaatsvindt. Hieronder bieden we u de reacties van de winnaars bij de senioren, junioren en beloften.

Senioren en beloften vrouwen

Nina Lauwaert: “Mik op top 15 in Tilburg”

“Ik merk op training dat ik fel verbeterd ben, waardoor ik toch hoopte dat ik het zou doortrekken in een wedstrijd. Dat Sofie voor de tussensprint zou willen gaan, durfde ik op voorhand veronderstellen. Het feit dat ze daarna zo lang kon volhouden heeft me ergens wel verrast. Ik had absoluut mijn zinnen op de manche in Roeselare gezet. Het EK wordt mijn eerste internationale ervaring. Ik denk dat ik gezien mijn huidig niveau bij de beste 15 atletes kan finishen. Ik zou graag in ploegverband naar Tilburg afzakken. Voor Sofie wordt dat geen makkelijke keuze indien er een ploeg volgt, aangezien zij ook nog met de Mixed Relays kan deelnemen. Het blijft natuurlijk afwachten wat de federatie beslist in verband met eventuele ploegen.”

Vanessa Scaunet: “Extra wedstrijdprikkel was nodig richting Tilburg”

Vanessa Scaunet – Foto: Golazo

“Ik ben heel tevreden over mijn prestatie. Het was mijn eerste individuele wedstrijd van het seizoen, waardoor het afwachten was hoe het zou verlopen. Ondanks het weinige wedstrijdritme stond ik met vertrouwen aan de start. De droge en snelle omloop van dit jaar stemde mij ook op voorhand tevreden. Het ging meteen redelijk snel na de start, maar ik had het gevoel dat ik wel meekon. Toen de anderen versnelden heb ik mij laten terugzakken en mijn eigen tempo gezocht. Ik verwacht met mijn eerste plaats dat ik er wel in Tilburg bij zal zijn. Hopelijk kan ik nog een paar procentjes verbeteren qua vorm tegen dan. Op training voelt het goed en die extra wedstrijdprikkel vandaag zal ongetwijfeld positieve gevolgen hebben.”

Senioren en beloften mannen

Isaac Kimeli: “We beschikken over één van de beste teams van Europa”

“Mijn trainer Tim Moriau had me aangeraden om niet dezelfde fout te maken zoals in Mol, namelijk (te) veel kopwerk doen. Er was veel wind vandaag, een extra reden om me wat meer te verschuilen onderweg. Ik wou bewust wachten tot op het einde. Mijn trainingsmakker Robin Hendrix was enorm sterk vandaag. Ik heb misschien zelfs te vroeg aangezet in de laatste ronde gezien de wind. Ik hoop dat de federatie kijkt naar de wedstrijd van vandaag. Jammer dat we Soufiane Bouchikhi missen door zijn blessure, maar we hebben één van de beste ploegen van Europa. We mogen absoluut op een medaille mikken als team. Het wordt mijn eerste race bij de senioren op een EK in het veld. Top 15 lijkt op papier realistisch. Beter is natuurlijk mooier, maar ik ga me er niet op blindstaren.”

Simon Debognies: “Voltallige ploegen moeten er na vandaag zeker komen”

Simon Debognies – Foto: Peter Wagemans

“Het ging iets minder dan in mol, ondanks dat ik een stuk frisser ben. Ik heb geen echte verklaring voor hoe het vandaag liep. Ik moest vroeg lossen voorin, waardoor het opnieuw een eenzame race werd. Op het einde voel ik de hete adem van enkele andere beloften in mijn nek, wat wel goed nieuws is met het oog op de belofteploeg. Ik had na Mol wat last van irritatie aan mijn onderste rib. Sinds donderdag is dat euvel van de baan. Sindsdien loop ik terug pijnvrij. Ik had graag wat meer voorin gelopen, maar het zij zo. Ik ben als eerste belofte gefinisht en dat primeert. In de breedte is het niveau gewoonweg super. Van mijn part mogen er voltallige ploegen komen. Het zou zelfs al voor deze wedstrijd gecommuniceerd worden.”

Junioren vrouwen

Mathilde Deswaef: “Team zou veel druk wegnemen”

Mathilde Deswaef – Foto: Golazo

“Na mijn val in Mol had ik vrij veel stress voor de start. Ik ben daardoor behouden gestart waardoor ik achteraan belandde aangezien de andere meisjes wel meteen vol aan de bak gingen. Na één ronde kon ik dan toch aan de kop komen en de wedstrijd mee controleren. Ik voel dat ik nog niet genoeg snelheid in de benen heb waardoor een parcours met meer modder misschien wel in mijn voordeel had gespeeld, al maakt de zwaarte van het parcours mij niet zoveel uit. Ik hoop dat we met en team naar Tilburg mogen, zeker omdat we met enkele meisjes dicht bij elkaar finishten. Het is leuker om met meerdere aan de start te staan en het neemt de druk ook wat weg. Hoe meer atleten mogen gaan, hoe beter de sfeer en de motivatie.”

Junioren mannen

Tim Van de Velde: “Ga resoluut voor top vijf in Tilburg”

“Vorige week voelde ik in Duffel al dat het goed was. Vandaag was een bevestiging van die vorm. Ik heb geprobeerd om zuinig om te springen met mijn krachten, omdat het EK nog altijd telt en Roeselare uiteindelijk niet. Het is mooi om zien dat Thomas Vanoppen en Lucas Da Silva in mijn buurt finishen. Ook Rayan Vanderpoorten volgde op een kleine afstand. Dat opent zeker perspectieven met het oog op een deelname als team. Ik hoop naast het teamgebeuren zelf om bij de beste vijf te finishen op het EK. Dat klinkt misschien ambitieus, maar ik wil resoluut voor dat doel gaan. Beter doen dan mijn 11de plaats van vorig jaar is noodzakelijk.”