Vijf junioren mogen zich zondag opmaken voor het EK veldlopen. Twee van hen maken hun debuut op het internationale toneel, terwijl de overige drie vorig jaar al mochten proeven van het hele gebeuren. De vrouwen komen één atlete te kort om aanspraak te maken op het ploegenklassement, bij de mannen wordt wel in groep gestreden voor een mooie klassering.

Waartoe is Belgische juniorenploeg in staat?

De meeste ogen zullen zondag voornamelijk op Tim Van de Velde rusten. Van de Velde is al lang niet meer aan zijn proefstuk toe op het internationale toneel en viel vorige winter in Samorin met zijn 11e plek maar net buiten de top tien. Na een uitstekende beurt op de Relays liet de steepleloper de CrossCup-manche van Mol aan zich passeren. In Roeselare toonde de atleet van Duffel opnieuw zijn dominantie bij de junioren door gecontroleerd naar winst te lopen. Van de Velde mag zo met de nodige dosis vertrouwen en gezonde ambitie naar Tilburg vertrekken.

“Ik trek naar Tilburg met de ambitie om beter te doen dan vorig jaar. Mijn conditie zit echt goed waardoor ik op een goede dag wel durf hopen op de dichtste ereplaatsen. Omgaan met de hogere verwachtingen lukt mij goed. Ik zie het als een compliment dat mensen in mij geloven en het heeft een positieve invloed op mij. Dat het parcours er wellicht zwaar beloopbaar bij zal liggen speelt wel in mijn nadeel. Geef mij maar een snelle cross met hier en daar een zware strook. Maar zwaar of niet, het is vooral de conditie die bepalend is. Dat bewees ik vorige jaren ook al door op een zwaar parcours zoals dat in Mol toch te domineren. Ik zal dus niet minder in mijn kansen gaan geloven door een beetje modder. Het is moeilijk inschatten waar we als ploeg kunnen eindigen, al denk ik wel dat we ons ervan bewust moeten zijn dat we vorig jaar een sterker team hadden. Thomas en Lucas waren heel sterk in Roeselare, dus ik denk dat we België wel positief in beeld kunnen brengen”, vertelde Van de Velde.

Lucas Da Silva kan misschien nog niet de adelbrieven van een Van de Velde voorleggen, maar heeft met het EK veldlopen in Samorin toch ook al internationale ervaring op zijn palmares staan. Vorig jaar strandde de atleet van RFCL op een 73e plek. Het parcours zal dit jaar echter een pak zwaarder zijn, wat wellicht in het voordeel zal spelen van Da Silva. De ervaring van vorig jaar en het op maat gemaakt parcours zullen hem zo wel eens heel wat plaatsen vooruit kunnen opleveren. Voor Thomas Vanoppen wordt het een eerste optreden in het Belgische plunje. Ook hij zal niet rouwig zijn om de zware omloop van 6.300m. Vanoppen toonde met zijn zesde plaats op de korte cross in Mol en zijn sterke beurt in Roeselare dat hij thuishoort op het EK. Da Silva en Vanoppen waren in Roeselare sterk aan elkaar gewaagd en zullen zondag waarschijnlijk ook in elkaars buurt uitkomen. Met maar liefst 17 landen die een juniorenploeg afvaardigen wordt het een groot vraagteken waar onze landgenoten zullen stranden.

Op internationaal vlak is er één naam die er met kop en schouders bovenuit steekt: Jakob Ingebritsen. De Noor deed afgelopen zomer op het EK in Berlijn het schijnbaar ondenkbare. Hij mag dan nog wel groen achter zijn oren zijn, hij slaagde er toch in om de hele Europese top in verlegenheid te brengen door zowel op de 1500 als de 5000m het goud binnen te rijven. Zondag lijkt zijn derde opeenvolgende titel bij de junioren hem bijna niet te kunnen ontsnappen.

Thomas Vanoppen en Lucas Da Silva – Foto: Peter Wagemans

Duo Triest-Deswaef op zoek naar mooie klassering

Febe Triest verbaasde in Roeselare door tot op het einde in het spoor te blijven van Mathilde Deswaef. In de laatste meters moest Triest toch haar meerdere erkennen in de één jaar oudere WS-atlete. Terwijl Deswaef in Mol nog duidelijk de betere was, zette Triest in Roeselare een grote stap voorwaarts door de verschillen een pak kleiner te maken. De atlete van Hamme ziet zo haar progressie beloond worden met een eerste internationaal kampioenschap. Een uitspraak doen over een mogelijke eindnotering is bijgevolg bijzonder moeilijk. Het wordt vooral zaak te genieten van het hele gebeuren en de nodige ervaring op te doen met oog op de toekomst. Deswaef kwam vorig jaar als 61e over de finish. Ook zij lijkt dit jaar stappen vooruit gezet te hebben. Een gezonde en haalbare ambitie voor haar wordt een plek in de eerst helft van het pak waardoor ze de top 50 binnen zou komen. Een goede dag kan haar zeker nog heel wat plaatsen vooruit opleveren.

“Ik kijk super hard uit naar mijn tweede deelname aan een EK cross. Met mijn selectie heb ik meteen voldaan aan mijn eerste doel deze winter. Ik heb goed getraind, dus laat zondag maar komen. Vorig jaar was het eerste jaar dat ik echt op de cross focuste waardoor ik met mijn 61e plek op het EK best tevreden was. Dit jaar hoop ik vooral zonder te veel druk te kunnen lopen en, ondanks de zenuwen, evenveel te kunnen genieten als tijdens de CrossCup. Ik hoop ook dat Febe ten volle geniet van haar eerste optreden in de Belgische kleuren. Waar ik mij zal situeren in de uitslag kan ik moeilijk voorspellen. Ik zal alleszins behoudend van start gaan om daarna nog energie over te hebben om te versnellen. Crescendo lopen is het plan. Als dit lukt, dan kan ik tevreden naar huis”, aldus Deswaef

Onze Noorderburen hebben met Jasmijn Lau een paradepaardje in de rangen. Vorig jaar viel de Nederlandse nog net naast het podium, waardoor Lau voor eigen publiek dit jaar ongetwijfeld die medaille wil. Ook in ploegverband kunnen de Nederlandse meisjes potten breken.

Febe Triest en Mathilde Deswaef – Foto: Peter Wagemans