Nina Lauwaert heeft overtuigend de Structabo CrossCup-manche in Roeselare op haar naam geschreven en solliciteert zo uitdrukkelijk naar een EK-ticket. Sofie Van Accom bood het meeste weerwerk en zag haar vechtlust beloond worden met een tweede plek. Hanna Vandenbussche vervolledigde het podium.

De Schiervelde lag er, ondanks de regen die gisteren voorspeld werd, opvallend droog bij. De verwachte modder bleef uit waardoor de vrouwen een snelle omloop kregen voorgeschoteld. Nina Lauwaert had dit ook begrepen en jaagde van bij de start het tempo fiks de hoogte in. Het pak werd zo al heel snel uitgedund waardoor de EK-gangers van vorig jaar, Imana Truyers en Hanna Vandenbussche, meteen de rol moesten lossen. Sofie Van Accom kon als schaduwfavoriete als enige aanklampen en nam zelfs af en toe het kopwerk over van Lauwaert net voor de punten voor de tussensprint werden bedeeld. Net als in Mol gingen de drie extra punten naar Van Accom. Nadien was het haasje-over tussen het duo Lauwaert-Van Accom, tot die eerste besloot dat het welletjes was. Met een verschroeiende versnelling nam Lauwaert in geen tijd een tiental meter afstand van de 1500m-loopster. Lauwaert zag haar voorsprong geen enkel moment meer in gevaar komen en kon met een gerust hart richting de finish snellen.

In de achterhoede was het Imana Truyers die in het begin het meeste kopwerk voor haar rekening nam. Hoe verder in de wedstrijd, hoe meer ook Hanna Vandenbussche vooraan kwam piepen. Vandenbussche had deze keer haar wedstrijd duidelijk beter ingedeeld dan in Mol en leek in de laatste ronde nog lang niet moegestreden. De atlete van AVR kreeg Van Accom steeds dichter in het vizier. Op enkele honderden meters voor het einde leek Vandenbussche op en over Van Accom te gaan, maar dat was zonder de snedige eindsprint van de specialiste op de 1500m gerekend. Van Accom zag haar vechtlust doorheen de koers beloond worden met een tweede plek en Vandenbussche werd zo nipt naar de derde plek verwezen. Enkele ogenblikken later volgde ook Truyers als vierde Belgische. Van Accom en Vandenbussche moesten uiteindelijk 8 en 9 seconden toegeven op Lauwaert, bij Truyers bedroeg het verschil 23 seconden.

Scaunet net als vorig jaar de sterkste belofte

Bij de beloften was er net als bij de senioren niet zoveel spanning. In het begin bleef het verwachte trio Vanessa Scaunet, Elise Vanderelst en Lisa Rooms samen in de groep met onder meer Truyers. Rooms kwam al vroeg in de wedstrijd voor een inhaalrace te staan nadat ze even tegen de grond ging. Hoe meer de wedstrijd vorderde, hoe meer Scaunet afstand nam van de andere twee. Vanderelst en Rooms gingen samen de laatste ronde in, maar konden niet dichter komen op Scaunet. Scaunet kon uiteindelijk als zesde over de finish komen, terwijl Rooms en Vanderelst beslag legden op de zevende en achtste plek. Het verschil op de winnares bij de beloften bedroeg 17 en 23 seconden.

Mathilde Deswaef de verwachte nummer één bij de junioren

In Roeselare werd een aparte cross voorzien voor de junioren vrouwen. Waar Mathilde Deswaef zonder enige moeite in Mol de beste juniore werd, ging het deze keer minder vlot. Febe Triest bleef Deswaef op de hielen zitten tot vlak voor de finish. Daar maakte de WS-atlete op de nipper nog komaf met Triest. De nummers één en twee finishten zo op zeer korte afstand van elkaar en ook Katinka Bassleer kwam niet veel later als derde over de meet. De kans dat meerdere atleten naar Tilburg mogen is zo plots een pak groter geworden.