Komende zondag staat de tweede individuele manche van de Structabo CrossCup gepland. Roeselare staat traditiegetrouw gelijk aan de selectiecross voor het EK veldlopen, dat op 8 december in Lissabon plaatsvindt. Bevestigen de favorieten of valt er een verrassing uit de bus?

De winnaars in Roeselare bij de junioren, beloften en senioren zijn op papier zeker van hun deelname aan het EK veldlopen. Bij de senioren vrouwen kan dat echter een speciaal gegeven worden, aangezien favoriete Hanne Verbruggen één week na Roeselare aan de start staat van de marathon van Valencia. Daardoor is het uitgesloten dat ze naar Lissabon trekt om één week na haar marathon het EK in het veld te betwisten. Indien andere vrouwen zich van het EK willen verzekeren, dan moeten ze potentieel tonen om in de top 20 te finishen op het EK. Vorig jaar kwam slechts één vrouw, Nina Lauwaert, in de buurt van die notering met een 22steplaats. Lauwaert deelde echter vorige week mee dat ze past voor de resterende Structabo CrossCup-manches omdat ze zich volledig wil focussen op haar wegwedstrijden in functie van het WK halve marathon en de Olympische Spelen van Tokio.

Imana Truyers – Foto: Golazo

Daardoor zal de concurrentie voornamelijk moeten komen van Belgisch veldloopkampioene, Hanna Vandenbussche en Imana Truyers. Vandenbussche liet echter zowel in Berlare tijdens de Relays als in Mol geen al te beste indruk na. Truyers verscheen in Mol niet aan de start omdat ze trainingsachterstand had opgelopen door een kuitblessure. De grote verrassing aan het Zilvermeer was ongetwijfeld Eline Dalemans, die knap tweede landgenote werd. Uitkijken wordt het of ze die lijn kan doortrekken. Bij de beloften vrouwen is er voorlopig slechts één naam die voorin te vinden zal zijn, namelijk Mathilde Deswaef.

Wie toont zich in lange cross zonder Kimeli en Hendrix?

De lange cross bij de heren kan een open wedstrijd worden, aangezien zowel vice-Europees kampioen in het veld Isaac Kimeli en Robin Hendrix opteren voor de korte cross. Daardoor is er natuurlijk één grote favoriet, met name Soufiane Bouchikhi. De Luikenaar voerde in het verleden al meermaals een show op in Roeselare, maar door het late WK in Doha ziet zijn winterseizoen er ook anders uit. Bouchikhi sprak voorlopig geen EK-ambities uit, maar als hij zondag op het podium staat, denkt hij daar mogelijks anders over. De afgelopen weken trok de atleet naar Ifrane in Marokko om er een hoogtestage af te werken.

Soufiane Bouchikhi – Foto: Peter Wagemans

De grootste naam aan de start is Bashir Abdi, die afgelopen zaterdag nog de Gouden Spike in ontvangst mocht nemen als beste Belgische atleet. Abdi neemt de Structabo CrossCup mee om sterker te worden met het oog op het olympische jaar 2020. Kanshebbers op het EK zijn onder meer Michael Somers en Pieter-Jan Hannes, die terug van weggeweest lijkt. Als het van Somers afhangt, dan zal zijn concullega Hannes nog een grote sprong voorwaarts gezet hebben richting zondag. Ook Steven Casteele zal ongetwijfeld een rol willen vertolken. Jeroen D’hoedt werd de afgelopen week geveld door griep en moet daardoor jammergenoeg passen.

De wedstrijd in de wedstrijd wordt die onder de beloften. Dorian Boulvin is hier de uitgesproken favoriet. Het wordt echter afwachten of atleten zoals Clément Deflandre, John Heymans en Guillaume Grimard en Arnaud Dély de schade kunnen beperken om een ploeg te sturen. Ook Thomas Vanoppen en Lucas Da Silva komen in aanmerking indien die ploeg er komt. De selectiecommissie stuurt ploegen uit van vier atleten als dat het geval zou zijn.

Zorgt extra korte cross voor spektakel?

Kimeli en Hendrix tijdens de lange cross van vorig jaar in Roeselare – Foto: Golazo

De korte cross in Roeselare wordt ingekort van zo’n 3.000m naar 1.700m om een goede maatstaf te zijn voor de Mixed Relay op het EK veldlopen. Een aangepaste startstrook moet de atleten de kans geven om aan de aanvangsfase vlot te overbruggen. De top drie in beide korte crossen mag in principe mee naar het EK, indien het team kan meestrijden voor een top zes. Bij de mannen lijken Isaac Kimeli en Robin Hendrix onklopbaar. Al blijft er dat derde plaatsje. Specialist ter zake en eindwinnaar van de korte cross vorig jaar, Valère Hustin, behoort zeker tot de kanshebbers. Al is een verrassing nooit uitgesloten.  Bij de vrouwen zijn er op papier alvast vier namen die ongetwijfeld een mooie strijd zullen afleveren. Sofie Van Accom en 800m-specialistes Renée Eykens en Camille Muls hebben hun deelname bevestigd.

Triest en Van de Velde bij junioren?

Bij de junioren zijn er twee topfavorieten, namelijk Febe Triest bij de vrouwen en Tim Van de Velde bij de mannen. Namen zoals Ward LeunckensRuben Verheyden en Rayan Vanderpoorten hopen ongetwijfeld dat ze zondag in het spoor van Van de Velde kunnen blijven. Triest lijkt gezien haar sterke prestaties in Berlare en Mol de enige juniore die in aanmerking komt voor een selectie.

Tim Van de Velde in Mol – Foto: Jimmy Cailly