1000 teams en een handvol jonge atleten trekken zondag hun veldloopseizoen op gang in de Gentse Blaarmeersen. Dat doen ze naar jaarlijkse gewoonte tijdens de Structabo CrossCup Relays, meteen de aftrap voor het 37ste seizoen van de CrossCup. Bij de senioren wordt er gezocht naar opvolgers voor CABW en OEH bij respectievelijk de vrouwen en mannen. Beide teams zijn opnieuw topfavoriet. Er vindt zondag trouwens een huldiging plaats voor de finalisten aan het EK in Berlijn.

De CrossCup zit ondertussen aan zijn 37ste jaargang, maar hoeft qua kwaliteit absoluut niet in te boeten. Integendeel: de beste afstandslopers uit ons land tekenen zondag en komende winter opnieuw present. Het belooft alvast een spektakelrijke editie te worden waarbij de goede weersomstandigheden van de afgelopen weken zeker zullen helpen om er een snelle wedstrijd van te maken.

De Gentse Blaarmeersen zullen dan ook dienst doen als racecircuit voor onder meer Vanessa Scaunet, Stephanie Barnes en Imana Truyers van CABW. Truyers is de Belgische kampioene in het veld en werd in februari eveneens eindlaureate van de afgelopen editie van de CrossCup. In Gent gaat haar team op zoek naar de overwinning, nadat die vorig jaar naar een Pools team ging. Uitdagers van dienst worden de dames van OEH met Lindsay De Grande, Astrid Verhoeven en Lisa Rooms aan de start.

Sofie Van Accom en Lisa Rooms – Foto: Golazo

Ook de ploeg van ACHL met als speerpunt Sofie Van Accom mag podiumambities koesteren. Van Accom kan van de Relays meteen een eerste test maken. Vorig jaar vocht de atlete vele duels op het scherpst van de snee uit met Truyers. Kaat Vermeulen en Goele Truyers moeten Van Accom in een goede uitgangspositie brengen. Louise Carton komt niet aan de start met haar club ACME, daarover leest u hier meer. Bovendien duikt Veerle Dejaeghere nog eens het veld in voor AVR. Samen met Hanna Vandenbussche zal haar team in de voorste gelederen te vinden zijn. Twee namen om in het oog te houden zijn Nina Lauwaert van ROBA, op het BK marathon goed voor de vijfde prestatie aller tijden en Elise Vanderelst van MOHA, die op de AG Memorial Van Damme naar het Belgisch belofterecord op de 1500m snelde.

Bij de mannen lijkt OEH, onder de noemer van Olympic Running Team, opnieuw ongenaakbaar. Geen Thomas De Bock meer in het eerste team van de Hallenaren, aangezien Robin Hendrix zijn plaats overneemt. Hendrix gaat samen met Simon Debognies en Isaac Kimeli op zoek naar een vijfde opeenvolgende overwinning.

“Net zoals vorig jaar komen we aan de start met een zeer sterke ploeg. Opnieuw winnen zou mooi zijn, maar we blijven op onze hoede voor wat de andere teams in petto hebben. Spanning verzekerd”, aldus Robin Hendrix.

De vraag rijst overigens of de club er net zoals vorig jaar in slaagt om twee podiumplaatsen te behalen. De Bock kan daarvoor rekenen op startloper Thomas Engels en Philip Cortvriendt, specialist van de korte cross. De grote uitdager wordt CABW. De Waalse club heeft de Belgische recordhouder op 1500m, Ismael Debjani, in zijn rangen. Debjani opteert echter voor een plaatsje in het tweede team van de club, waardoor Ziad Audah startloper wordt. Audah lost af met Jeroen D’hoedt, die de afgelopen CrossCup op zijn naam schreef op de korte cross. D’hoedt geeft op zijn beurt de stok door aan Dorian Boulvin.

Jeroen D(hoedt – Foto: Golazo

Op papier was RFCL ook één van de kandidaten om mee te dingen naar winst, maar door het uitvallen van sterkhouder Soufiane Bouchikhi wordt het podium moeilijk voor Joachim Cardillo en Oussama Lonneux. Wie Bouchikhi vervangt, is voorlopig nog onduidelijk.

Kortom: genoeg toppers om de fans op hun wenken te bedienen. De Structabo CrossCup Relays worden meteen de eerste test met het oog op het verdere verloop van het seizoen. Het EK veldlopen bij onze noorderburen in Tilburg staat met stip aangeduid in de agenda’s van heel wat Belgische atleten. De CrossCup vormt de ideale aanloop naar dat EK. Tijdens de eerste individuele manche in Mol op 4 november verwelkomt de organisatie heel wat Nederlandse en Ierse atleten.

Acht Belgische atleten worden zondag in de bloemetjes gezet voor hun EK-deelname, met Europees kampioen Koen Naert en kersverse vader Bashir Abdi op kop. Ook Louise Carton, Simon Debognies, Isaac Kimeli, Ismael Debjani, Soufiane Bouchikhi en Robin Hendrix worden gehuldigd.

De volledige deelnemerslijst kan u hier raadplegen.