Bashir Abdi weet van geen ophouden. Na een geniaal zomerseizoen met een zilveren plak op het EK in Berlijn en een PR tijdens de 5.000m op de AG Memorial Van Damme kwam Abdi vandaag aan de start van de Great North Run in Newcastle. Dat deed de atleet opnieuw met succes: hij finishte als derde in een chrono van 1u00:43. Goed voor zijn snelste halve marathon ooit. De winst ging zoals verwacht naar de Brit Mo Farah.

Bashir Abdi is sterker dan ooit tevoren. Dat mogen we na de afgelopen weken absoluut zeggen. Zijn halve marathon van vandaag was daar nog maar eens het voorbeeld van. Onze landgenoot ging snel van start in het zog van zijn mentor Mo Farah, die voor de vijfde opeenvolgende keer zou winnen in Newcastle. Farah zou onder het uur duiken tijdens zijn overwinning. Met 59’26 leverde hij zijn visitekaartje af met het oog op de marathon van Chicago, waar de Brit op 7 oktober van start gaat. Het Europees record van de Noor Sonde Nordstad Moen, die in december van vorig jaar tot 2u05:48 kwam, is alvast in gevaar.

Terug naar de Great North Run waarin Abdi na 10km doorkwam met de leiders in een pijlsnelle 28’13. Daarna kreeg Abdi het wat moeilijker, maar onze landgenoot beet door. Hij zou uiteindelijk iets meer dan een minuut moeten toegeven op Farah door na 1u00:43 over de finish te komen. Die tijd zou hem op de 15de plaats aller tijden brengen in Europa. De tijden in Newcastle worden echter zelden goedgekeurd door atletiekfederaties. De Nieuw-Zeelander Jake Robertson ging Abdi voor. Robertson, die vorig jaar ook al tweede na Farah werd, dook met 59’57 net onder het uur.

Volgende week komt Abdi met een beslissing in verband met zijn toekomstplannen. De focus zal naar alle waarschijnlijkheid op de marathon liggen, maar een uitstapje naar de piste lijkt niet uitgesloten na zijn successen van de afgelopen weken.

Bij de vrouwen was de Keniaanse Vivian Cheruiyot aan het feest. De winnares van de London Marathon van 2018 haalde het in Newcastle van haar landgenotes Brigid Kosgei en Jocyline Jepkosgei na 1u07:43.