Soufiane Bouchikhi heeft zijn zomerseizoen op een degelijke manier afgesloten. Onze landgenoot kwam in Praag aan de start van een 10km. Doorheen de straten van de Tsjechische hoofdstad deed Bouchikhi met 28’29 beter dan zijn PR van 28’51. De overwinning ging naar het Keniaanse toptalent Rhonex Kipruto, die met 26’46 amper twee seconden trager liep dan het wereldrecord van zijn landgenoot Leonard Komon.

Soufiane Bouchikhi keerde midden augustus terug naar België na een voor hem tegenvallend EK in Berlijn. Met een zesde stek op zijn geliefkoosde 10.000m en een tiende plaats op 5.000m kon de atleet moeilijk leven.

In Praag kon Bouchikhi het EK proberen doorspoelen. Vorig jaar trok de atleet eveneens naar de Tsjechische hoofdstad om er een 10km te betwisten. Hij liep dan ook zijn PR op straat tijdens die race met 28’51. Dit jaar oogde de deelnemerslijst alvast erg indrukwekkend. Voorin meestrijden was alvast uitgesloten, aangezien Afrikaanse wereldtoppers present tekenden.

De 28-jarige Belg liep naar een degelijke 28’29, waarmee hij zijn PR op straat stevig aanscherpte. Daarmee werd Bouchikhi 12de en eerste Europeaan. Op de piste was Bouchikhi afgelopen zomer goed voor 27”41. We kijken alvast naar de terugkeer van de atleet in het veld, waar hij ongetwijfeld pittige duels zal uitvechten met onder andere Isaac Kimeli.

“Vandaag was in mijn ogen mijn eerste wedstrijd van het winterseizoen. Ik heb na Berlijn een rustpauze ingelast en ik klaag absoluut niet met mijn huidig niveau na die rustige periode. Ik ben iets te snel van start gegaan, maar het is aangenaam op om zoek te gaan naar je eigen grenzen”, vertelde Bouchikhi achteraf.

Absolute wereldchrono voor Kipruto

Voorin zorgde Rhonex Kipruto voor sensatie. De Keniaan, die nog 19 jaar moet worden, knalde naar een sublieme chrono van 26’46. Slechts één man liep in het verleden sneller op straat. Zijn landgenoot Leonard Komon liep in 2010 tijdens de Singelloop in Utrecht naar 26’43”70. Kipruto won op het afgelopen WK voor junioren in Tampere het goud op de 10.000m door naar een kampioenschapsrecord van 27’21”08 te snellen.

Het beste moet nog komen voor het Keniaanse supertalent. Daar mogen we absoluut zeker van zijn. De plaatsen twee en drie gingen eveneens naar Kenia met Geoffrey Koech en Mathew Kimeli die respectievelijk na 27’18 en 27’26 over de finish kwamen. De eerste 11 atleten in Praag doken onder 28’, onder hen maar liefst negen Kenianen.