De IAAF Continental Cup in Ostrava werd een gewaagd, maar plezierig atletiekweekend. De Tsjechische atletiekstad mocht heel wat grote namen verwelkomen. De strijd tussen Team Americas, Team Europe, Team Africa en Team Asian-Pacific was stevig, maar vredig. Team Americas trok tijdens de tweede dag het laken naar zich toe. Een overzicht.

Dag 1

De 100m horden bij de vrouwen werd een kolfje naar de hand van Team Americas. De Jamaicaanse Danielle Williams bleef met 12″49 haar teamgenote en wereldrecordhoudster, de Amerikaanse Kendra Harrison, voor. Harrison gaf drie honderdsten toe op Williams. In het hinkstapspringen bezorgde Caterine Ibarguen haar team de volle buit met 14m76. De Colombiaanse, die na vorige week 100.000 dollar rijker werd dankzij dubbele eindwinst van de Diamond Leauge, deed dat kunstje vandaag over in het verspringen. Met 6m93 sprong ze naar een PR en Colombiaans record.

De baanronde bij de vrouwen ging zoals verwacht naar Team Asia-Pacific. Salwa Eid Naser haalde het daarin autoritair van Caster Semenya, die Afrika vandaag wel de volle buit bezorgde door op de dubbele baanronde naar 1’54″77 te snellen. Haar 49″62 van één dag eerder was wel goed voor een Zuid-Afrikaans record. Daarmee moest ze nog net 30 honderdsten toegeven op Naser. Het discuswerpen bij de mannen ging naar dé man van het seizoen. De Jamaicaan Fedrick Dacres toonde zich de beste door tijdens de discus-finale maar liefst 67m97 te werpen. Elke werper kreeg drie pogingen om te beginnen. De beste vier kregen vervolgens een extra pogingen. Uit die beste vier ontstond dan een finale tussen Dacres en de Australiër Matthew Denny. De laatste en allesbeslissende poging van Denny bedroeg slechts 54m53, maar daarmee scoorde hij wel beter dan pakweg Andrius Gudzius, die in zijn extra poging een ongeldige worp noteerde.

Salwa Eid Naser – Foto: Peter Wagemans

Drie kampioenschapsrecords vielen te rapen in het polsstokspringen bij de vrouwen. Anzehlika Sidorova, Katerina Stefanidi en Sandi Morris gingen alle drie over 4m85. Sidorova had het minste aantal foutpogingen genoteerd. Zij mocht als geneutraliseerde atlete Team Europe de volle buit schenken. Stefanidi maakte dat Europese feestje compleet door de tweede plaats in de wacht te slepen. De foutenlast van Morris resulteerde in een derde plek voor de Amerikaanse. Sifan Hassan had intussen de 3.000m op een fenomenale wijze gewonnen. Hassan, die zowel op de Diamond League in Zürich, als in Brussel aan de start kwam, knalde naar een kampioenschapsrecord en Nederlands record met 8’27″50.

Sifan Hassan – Foto: Jeroen De Meyer

Een heel ander verhaal was het bij Abderrahman Samba. De Qatarees dook gisteren voor de achtste keer in 2018 onder de 48″ op de lage horden in een kampioenschapsrecord van 47″37. Samba kwam, tot groot ongenoegen van onder andere wereld- en Europees kampioen Karsten Warholm, niet aan de start van de laatste Diamond League. Warholm werd in Ostrava derde in 48″56. De prestaties van Samba zijn uitzonderlijk. Tussen januari 2011 en december 2017 werd er slechts 11 keer onder de 48″ gedoken op de 400m horden. Samba deed dat in 2018, zoals hierboven al aangehaald, maar liefst acht keer! Kan de sensationele hordeloper volgend jaar het WR verbeteren voor eigen volk op het WK?

De Braziliaan Darlan Romani bezorgde het Amerikaanse team een onverwachte zege in het kogelstoten. Romani hield in de finale de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh af door 21m68 te stoten in de finale. Walsh kwam tot 21m43. Romani zou ook in een klassiek competitie gewonnen hebben, aangezien niemand beter deed dan zijn tweede poging van 21m89. In het discuswerpen bij de vrouwen kregen we een ander verloop. Sandra Perkovic, die tijdens de Memorial Van Damme geen diamant mee naar huis mocht nemen, wierp haar projectiel 68m44 ver. In de finale hoefde de Kroatische af te rekenen met de Cubaanse Yaimé Perez. Perkovic haar allesbepalende laatste poging was ongeldig. Perez kwam tot 65m30. Een tweede, weliswaar kleinere opdoffer voor Perkovic op korte tijd.

Dag 2 

Geen Pedro Pablo Pichardo in Ostrava, waardoor de weg naar de hinkstapoverwinning open lag voor Christian Taylor. De Amerikaan sprong vier keer voorbij 17m met 17m59 als uitschieter, ruim voldoende voor de winst. Taylor zou later op de dag ook nog de eerste ronde van de mixed 4x400m relays voor zijn rekening nemen en zo aan de basis liggen van de winst van het Amerikaanse team tijdens die relays. Mariya Lasitskene kon in tegenstelling tot vorige week in Zürich wél over 2m springen met 2m00. Daarmee haalde ze eerder gemakkelijk de overwinning binnen in het hoogspringen. Sergey Shubenkov, eveneens een geneutraliseerde atleet, snelde op de hoge horden naar een sterke 13″03. Colin Jackson, de huidige wereldrecordhouder op de 60m horden en gewezen wereldrecordhouder op de 110m horden, kon de prestatie van Shubenkov smaken. Jackson was de afgelopen twee dagen het uithangbord als Team Leader van de Europese equipe.

Shaunae Miller-Uibo toonde tijdens de 200m nogmaals dat er niemand tegen haar is opgewassen. De atlete uit de Bahama’s haalde het van Dafne Schippers in 22″16. Miller-Uibo zou het Amerikaanse team ook aan de overwinning helpen tijdens de mixed relays. Op de 400m bij de mannen kwam Kevin Borlée aan de start. Borlée verkeerde duidelijk al in een iets mindere vorm tijdens de Memorial Van Damme. In Ostrava werkte hij een verplicht nummertje af. Hij werd zevende in 46″26. De winst ging naar Abdalelah Haroun met 44″72. Borlée zou tijdens de  mixed 4x400m het Europese team op weg helpen naar een goede prestatie. Hij mocht als leider de stok ontvangen van Europees kampioen Mathew Hudson-Smith en hield die positie ook vast. Lisanne De Witte stak daar echter (letterlijk) een stokje voor door onhandig te stok te laten vliegen. De Europeanen werden daardoor laatste van de vier teams.

Team Americas boven op de lage horden met de Jamaicaanse Janieve Russel en de Amerikaanse Shaunier Little. Beide dames doken met respectievelijk 53″62 en 53″86 onder 54″. De 3000m bij de heren werd een pittige strijd, aangezien er voor het eerst een soort van intervalwedstrijd ontstond, aangezien vier van de acht lopers afvielen gedurende de race. De eerste afvaller moest na 1400m de wedstrijd verlaten. De laatste afvaller kon nog net de bel horen rinkelen, om na 2600 meter te moeten stoppen. De winst ging naar Paul Chelimo, die tijdens de Memorial Van Damme voor het eerst onder 13′ dook tijdens een 5.000m, in 7’57″13.

Paul Chelimo – Foto: Peter Wagemans

Het Amerikaanse team behaalde uiteindelijk 262 punten. Dat waren er 29 meer dan Team Europe. Team Asia-Pacific en Team Africa hinkten achterop met respectievelijk 188 en 142 punten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

CHAMPIONS 👑 #TeamAmericas #IAAFOstrava2018

Een bericht gedeeld door IAAF (@iaaf_athletics) op