Renaud Lavillenie heeft de Urban Memorial in Antwerpen op zijn naam geschreven. De 31-jarige Fransman sprong vanop een ponton aan het Bonapartedok, in de schaduw van het MAS, naar een hoogte van 5m73. Een straffe stoot, zeker gezien de wind die de polsstokkers gedurende de volledige competitie parten speelde. 

De Urban Memorial in Antwerpen was de voorlaatste in een reeks van vier wedstrijden. Voor de derde manche zakten enkele polsstoktoppers af naar de havenstad om er te strijden op het water. De setting mocht gerust indrukwekkend genoemd worden. De verwachte regen bleef uit, maar de wind hypothekeerde de kansen van enkele toppers. Onder meer Timur Morgunov, op het EK in Berlijn nog goed voor het zilver met 6m00, viel al op 5m38 uit de boot. 

Wie niet uit de boot viel, was onze Belgische recordhouder Arnaud Art die een degelijke reeks neerzette en op 5m73 zijn eigen BR aanviel. Het mocht niet zijn voor Art, maar hij kon de Urban Memorial duidelijk smaken. 

Arnaud Art – Foto: Golazo

“Het is inderdaad jammer van die wind, maar het doet wel deugd om in slechte omstandigheden degelijk te springen. Dat geeft me vertrouwen met het oog op volgende week. De sfeer was geniaal vandaag. Het water en het publiek deden ons de wind vergeten”, vertelde Art die komende vrijdag mag aantreden in de op papier sterkste polsstokcompetitie ooit. “Het is gek hé. Het doet me nu al plezier dat ik er deel van ga mogen uitmaken. Als ik voor eigen volk het BR zou kunnen verbeteren, dan zou dat schitterend zijn. Het niveau is uitzonderlijk, haast ridicuul. Ik ga er zo goed mogelijk proberen van genieten”, besloot Art

De derde plaats ging naar Claudio Stecchi die tot 5m38 kwam.

Renaud Lavillenie toonde zich met overmacht de beste van de dag. In tegenstelling tot volgende vrijdag moest hij het vandaag zonder zijn maatje Armand Duplantis doen en vond hij, mede door toedoen van de wind, niet de nodige tegenstand. “Duplantis is een persoon die ik graag heb en met wie ik het goed kan vinden. Hij wordt vrijdag één van mijn grootste concurrenten, maar de sterke stevige tegenstand doet me niks. Ik wil zoals elke keer winnen, ook vandaag was dat het doel. Ik heb mij volledig gegeven, maar de wind maakte het ons erg moeilijk. Het was met momenten zelfs gevaarlijk. Ik keer nu even terug naar Frankrijk om mij volledig klaar te stomen voor de finale van de Diamond League”, deed de wereldrecordhouder na afloop zijn verhaal.

De Rus Timur Morgunov was voor aanvang van het EK in Berlijn een nobele onbekende voor velen. Dat ligt na zijn schitterende finale, waarin hij tot het zes meter-clubje toetrad, iets anders. In Antwerpen kende Morgunov een mindere dag. Hij ging wel hoog, maar de wind was voor hem wel een spelbreker. Ervaring, of een tekort aan ervaring speelde hem parten. 

“Berlijn was een droom die werkelijkheid werd. Het was alleen zonde dat ik niet echt een vlag had om een ereronde mee te doen. Ik heb mezelf toen heel hard verrast door zo hoog te springen. Voor Berlijn had ik alleen nog maar in Rabat met veel tegenstand gesprongen. Daarvoor sprong ik vaak letterlijk op eenzame hoogte. Op de Memorial ga ik vooral genieten, ervaring opdoen en zo goed mogelijk springen. Alles is bonus na Berlijn”, aldus de onder neutrale vlag uitkomende atleet.

In het voorprogramma was er onder meer een wedstrijd voor vrouwen en extra competitie bij de mannen. Frederik Ausloos kwam tot een knappe 5m20. Bij de vrouwen won de Nederlandse Robin Wingberuhle dankzij een sprong  van 4m23. Aurelie De Ryck werd tweede met 4m13.