Isaac Kimeli heeft zich op de World Indoor Tour van Karlsruhe verzekerd van het EK in het Poolse Torun. Kimeli kende geen begenadigde dag tijdens zijn indoordebuut op 3.000m en moest de rol al snel lossen, maar dook met 7’52″24 net onder de gevraagde 7’53″18 om zeker te zijn van een ticket naar Polen. De Keniaan Bethwell Birgen haalde het in die 3.000m met een stevige beste wereldjaarprestatie van 7’34″12. De Britse wereldkampioene op de 200m, Dina Asher-Smith, was de beste op de 60m na drie jaar afwezigheid in zaal. Met 7″08 evenaarde ze haar Brits record. 

Isaac Kimeli heeft zich in Karlsruhe verzekerd van het EK in zaal. Er was in Duitsland geen hoofdrol weggelegd voor onze landgenoot, die nooit voorin te vinden zou zijn. Dat was niet geheel onlogisch gezien het verschroeiende tempo voorin op vraag van de Bethwell Birgen. Birgen zou het ook afmaken in een beste wereldjaarprestatie van 7’34″12, al kreeg hij in de slotmeters nog onverwacht concurrentie van de Spanjaard Mohamed Katir. Die laatste verpulverde zijn PR met maar liefst 13 seconden tot 7’35″29. Jimmy Gressier legde beslag op de derde stek in 7’39″70. Kimeli moest relatief vroeg de rol lossen, maar finishte degelijk en dook met 7’52″24 ruim een halve seconde onder de gevraagde 7’53″18 om naar Torun af te zakken. Kimeli kende een hobbelig parcours de afgelopen maanden met kleine blessures en een coronabesmetting, waardoor Karlsruhe te vroeg kwam om een topresultaat neer te zetten. De atleet, die al zeker is van de Olympische Spelen op de 5.000m, weet echter dat hij begin maart in Torun wél in topvorm kan zitten. Bij de vrouwen ging de winst op de 3.000m naar de Keniaanse Beatrice Chepkoech, die met 8’41″98 eveneens goed was voor de beste wereldjaarprestatie. De Nederlandse Jip Vastenburg was al zeker van het EK, maar scherpte met 8’52″76 haar PR aan met drie seconden.

Twee grote sterren fleurden de atletiekavond verder op. Dina Asher-Smith maakte na drie jaar afwezigheid haar terugkeer naar de indoorzaal. De Britse wereldkampioene op de 200m van het WK in Doha stelde niet teleur. Asher-Smith imponeerde tijdens de reeksen met 7″11 en scherpte die chrono in de finale aan met 7″08, goed voor een evenaring van haar Brits record. Ze haalde het voor de Franse Orlann Ombissa-Dzangue en de Zwitserse Ajla Del Ponte. In het polsstokspringen bij de mannen verwende Renaud Lavillenie het denkbeeldige publiek door over 5m95 te vliegen. Daarmee mag de Franse ‘ancien’ zich voorlopig de beste performer van 2021 noemen, nadat die eer was weggelegd voor de Amerikaan KC Lightfoot. De lat ging vervolgens naar zes meter, maar dat bleek te hoog gegrepen. Op de 60m horden kwam met Eline Berings nog een landgenote in actie. Berings kwam in de reeksen onzacht in aanraking met de derde horde, waardoor het over en uit was voor de atlete van RCG. Zondag krijgt ze een nieuwe kans in Düsseldorf. Nooralotta Neziri was in de finale een fractie sneller dan Tobi Amusan in een Fins record van 7″92. Nadine Visser, die zich in de reeksen verzekerde van het EK, moest vrede nemen met de derde stek in 7″96.

Bij de mannen op de hoge horden stond er geen maat op Wilhem Belocian, die in de reeksen een PR van 7″48 noteerde, maar die prestatie net niet kon evenaren in de finale met 7″49. Europees kampioen op de 110m horden, Pascal Martinot-Lagarde, blesseerde zich tijdens de reeksen. In het verspringen was de Cubaan Juan Miguel Echevarria goed voor een beste wereldjaarprestatie van 8m18. Zijn landgenoot Maykel Masso en de Griek Militiadis Tentoglou vlogen eveneens voorbij acht meter met respectievelijk 8m08 en 8m05. Elliot Giles was heer en meester op de 800m met een beste wereldjaarprestatie van 1’45″50. In het kogelstoten bij de vrouwen haalde de Portugese Auriol Dongmo uit met een nationaal record van 19m65, ruim één meter boven haar PR én uiteraard goed voor een beste wereldjaarprestatie.