Fanny Smets is haar laatste jaar als atlete met een knalprestatie begonnen. In het Franse Bordeaux vloog onze landgenote op de Star Perche in haar derde poging over 4m51, een verbetering van haar eigen BR met maar liefst 11 centimeter. Ook de Nederlandse Femke Pluim was op de meeting goed voor een nationaal record van 4m51. Smets evenaart met haar nieuw BR in zaal haar beste prestatie in openlucht. Renaud Lavillenie toonde dat hij op z’n 34ste zeker nog mee kan spelen voor olympisch eremetaal met een beresterke opener. 

Fanny Smets hangt eind dit haar haar spikes aan de wilgen, maar tot dan wil de 34-jarige atlete van CABW alles op alles zetten. Smets begon aan haar slotjaar in het Franse Bordeaux op de Star Perche. Op 4m21 had de atlete een tweede poging nodig, vervolgens sloeg ze 4m31 over om de lat meteen op een nieuwe Belgische recordhoogte te leggen. In haar tweede poging slaagde ze opnieuw in haar opzet, waardoor ze haar eigen BR met één centimeter aanscherpte. Het feestje was echter nog niet gedaan, aangezien haar Nederlandse trainingspartner Femke Pluim naar een nieuw nationaal record vloog van 4m51. Smets kon niet onderdoen voor haar polsstokmaatje en ging in haar derde poging met overschot over de lat, een verbetering van haar BR dat nog geen kwartier oud was met nog eens tien centimeter. De olympische limiet bij de vrouwen bedraagt 4m70.

Bij de mannen verscheen Renaud Lavillenie voor het eerste in de kleuren van Puma aan de start van een competitie. De Fransman stelde niet teleur in eigen land met een stevige 5m92, al kwam er wel wat geluk bij die poging kijken, aangezien de lat letterlijk bibberde. Lavillenie mag dan wel 35 worden dit jaar, hij is alvast de beste performer van 2021. Zijn broer Valentin legde beslag op de tweede stek met 5m72. Youngster Ethan Mormont evenaarde zijn PR met 5m62 en vervolledigde zo het podium.

Fannes met sterke opener, Vekemans met indoor-PR

Mirte Fannes – Foto: Golazo

In Lievin was er geen sprake van polsstokspringen, maar wel van onder meer een 800 meter. Mirte Fannes, die op de KBC Nacht voor de verrassing zorgde met een stevig PR, opende in stijl door haar PR in zaal met drie en een halve seconde aan te scherpen tot 2’05″04, tijdelijk goed voor de beste wereldjaarprestatie. Fannes moest op Franse bodem zelf aan de bak bij gebrek aan concurrentie en had daardoor moeite met het vinden van het juiste tempo. Toch kon ze absoluut niet klagen dankzij haar nieuw PR in zaal. De belofte van DCLA mikt op het EK indoor in Torun, waarvoor 2’03″22 gevraagd wordt. Haar clubgenote bij DCLA, Elien Vekemans, was goed voor een indoor-PR van 4m20 in het polsstokspringen. De Belgische recordhoudster bij de junioren zette die prestatie neer in het Amerikaanse Arkansas, waar ze studeert.

Opnieuw naar Lievin waar Imke Vervaet zowel de 60m als 200m voor haar rekening nam. De Belgian Cheetah haalde uit met respectievelijk 7″52 en 23″56. Vooral die opener op de 200m kwam eerder onverwacht voor de atlete, die het zelf niet goed kon geloven. Ook Manon Depuydt kwam in actie. Op de kortste sprintafstand noteerde de atlete van ACME 7″63 en 7″66. Op de baanronde in zaal moest ze met 24″17 vrede nemen. Margo Van Puyvelde liep op de 400m solo naar een degelijke 54″54. Michael Somers trad aan op de 1500m, waarin Simon Denissel het haalde in 3’41″02. Somers volgde op de vierde stek in 3’45″87, een duidelijke verbetering van zijn PR na bijna acht jaar zonder 1500m in zaal. “Ik mag hier wel tevreden mee zijn, aangezien de voorbereiding niet in het teken van die afstand stond. De gelegenheid deed zich nogal last minute voor, maar ik beschouw het als een goede prikkel”, aldus Somers, die kon rekenen op haaswerk van Tim Van de Velde tot 1200m.