Renaud Lavillenie heeft tijdens de Perche en Or in het Franse Tourcoing een onwaarschijnlijke polsstokcompetitie neergezet. Lavillenie, 34 intussen, had welgeteld vier sprongen nodig om zijn maatje Armand ‘Mondo’ Duplantis van de eerste plaats op de wereldranking te stoten. Lavillenie vloog voor het eerst sinds 2016 opnieuw over 6m met een fenomenale sprong op 6m02, waarbij hij zelfs overschot had. Het belooft alvast het beste voor de komende weken waarin de Fransman de confrontatie aangaat met wereldrecordhouder Duplantis.

De strijd om de beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen was de afgelopen weken een onderonsje tussen Renaud Lavillenie en de Amerikaan KC Lightfoot, tot Armand ‘Mondo’ Duplantis zich er in Düsseldorf mee ging moeien. Duplantis was bij zijn seizoensopener in Duitsland meteen goed voor een sprong over zes meter met 6m01, maar lang kon hij niet genieten van zijn beste wereldjaarprestatie. Lavillenie deed namelijk na vier sprongen op de Perche en Or in Tourcoing beter dan de Zweed. De Franse ancien kende geen genade op eigen bodem met gelukte pogingen op 5m63, 5m80 en 5m91. Vervolgens ging de lat naar 6m02, wat zijn eerste sprong over zes meter zou betekenen in evenveel jaren.

Lavillenie stelde niet teleur en vloog mét overschot over die hoogte, wat meteen ook de aanleiding was voor een heuse ‘vleeshoop’ met zijn Franse collega’s. Het beloven dus mooie polsstokweken te worden als de voormalige wereldrecordhouder de strijd kan aangaan met de nieuwe koning Duplantis. Langs Belgische zijde was het uitkijken naar Fanny Smets en Chloé Henry. Smets, die onlangs nog het BR stevig aanscherpte, moest vrede nemen met 4m17. Henry kwam een stuk beter voor de dag en noteerde met 4m32 haar beste sprong sinds 2016. Arnaud Art maakte eveneens zijn opwachting en sprong over 5m28. De voormalige Belgische recordhouder in openlucht lijkt stilaan opnieuw een atleet te worden na een bijzonder moeilijk jaar.

Miller-Uibo en Morris met beste wereldjaarprestatie, Crouser vijf keer voorbij 22 meter

In het Amerikaanse Fayetteville stond de tweede American Track League gepland. Donavan Brazier was helaas niet van de partij, nadat hij in contact was gekomen met een persoon die mogelijk besmet was met het coronavirus. Dat kon de pret niet bederven, aangezien wereldrecordhouder in het kogelstoten in zaal, Ryan Crouser, maar liefst vijf keer een kogel na 22 meter liet landen. Met 22m66 evenaarde hij ook het voormalige WR van zijn landgenoot Randy Barnes. In het polsstokspringen bij de vrouwen begon Sandi Morris aan haar atletiekjaar met een mooie 4m81, goed voor de beste wereldjaarprestatie. De Amerikaanse probeerde vervolgens haar PR in zaal aan te vallen, maar wipte niet over 4m96.

De prestatie van de dag kwam in Fayetteville echter op naam van Shaunae Miller-Uibo te staan. De atlete uit de Bahama’s was goed voor een waanzinnige 22″40 op 200m, goed voor de negende plaats op de ranglijst aller tijden. Het was haar eerste 200m in zaal in acht jaar tijd. Op de 800m haalde Bryce Hoppel, de vierde van het WK in Doha, uit door naar 1’44″37 te snellen. Hoppel mag zich daardoor op dit moment de snelste man van de wereld noemen op de 800m. Het Amerikaans record van Brazier bedraagt 1’44″22.