Het Belgisch kampioenschap voor junioren en beloften kon rekenen op heel wat EK- en WK-gangers die naar Moeskroen wilden afreizen. Het niveau leek dus in vergelijking met sommige voorgaande jaren meer dan behoorlijk te worden. De wind deed er echter alles aan om sterke prestaties te hypothekeren, maar daar trokken de uitblinkers van de dag, Elise Vanderelst en Simon Debognies, zich weinig van aan.

Elise Vanderelst ging vandaag van start op haar geliefkoosde 1500m. Na enige twijfel vlak na het startschot, besloot Vanderelst al snel het hazenpad te kiezen. Ze ging er na zo’n 30 meter plots vandoor en trok ondanks de sterke wind stevig door om ver voor de rest te finishen na 4’21”50. Met deze tijd had ze zelfs bij de beloften mannen, waar het er heel tactisch aan toe ging, het goud in de wacht gesleept. De atlete van MOHA toont dat ze klaar is om het op de Memorial Van Damme op te nemen tegen de grote klasbakken.

Simon Debognies – Foto: Jeroen De Meyer

Simon Debognies koos voor dezelfde tactiek op de 5.000m. Van bij de start legde hij een tempo op dat de rest van het pak wijselijk niet probeerde te volgen. De atleet die op het EK voor de dubbele afstand koos, maakte er een doel van om elke andere deelnemer te dubbelen. Daar slaagde hij met verve in. Hij klokte uiteindelijk af na 14’08”02 wat, met de stevige wind in het achterhoofd, behoorlijk straf is.

De baanronde met horden leverde bij de junioren een Belgische titel op voor Eline Claeys die als enige onder de minuut dook en met 59”79 bijna een persoonlijk record liet noteren. De juniorentitel bij de mannen ging naar Tuur Bras die dankzij zijn eindsprint Simon Mazebo nog net kon afhouden. Hij finishte na 53”41. Bij de beloften mannen werden de rollen omgedraaid in vergelijking met vorig jaar. Toen werd Jasper De Vooght door Dylan Owusu naar de tweede plaats verwezen. Vandaag was het De Vooght die mocht zegevieren door, ondanks het raken van de laatste horde, zijn PR aan te scherpen en zo Owusu voor te blijven met 52”26 tegenover 52”32. Op de vlakke 400m bewees Eliott Crestan dat hij niet alleen op de 800m goed uit de voeten kan. Hij snelde naar winst in 48”72. Christian Iguacel deed er bij de beloften net één tiende langer over, maar verlengde zijn titel. Op de 3.000m steeple mocht Tim Van De Velde voor de vijfde opeenvolgende keer het hoogste schavotje op. Zijn eindtijd bedroeg 9’00”82.

Op de kortere loopnummers ondervonden de atleten meer hinder van de wind die het merendeel van de tijd meer dan 3 m/s blies. Manon Depuydt liep in de reeksen van de 100m, gesteund door stevige rugwind, naar 11”90. Depuydt paste nadien voor de finale van de 100 en 200m wegens een lichte rugblessure. Bij de mannen pakte Kobe Vleminckx de dubbel door zowel de 100m (10”52) als de 200m (21”65) op zijn naam te schrijven.

Zita Goossens – Foto: Jeroen De Meyer

Ook op de kampnummers mochten we enkele toppers aan het werk zien. Hoogstaande prestaties bleven uit in de werpnummers, waardoor Hanne Maudens in het kogelstoten de nationale titel kon pakken. Zij wierp, ondanks een feestje de dag voordien, 12m51 ver. Een leuk toemaatje voor de meerkampster die na het EK een week vakantie nam en nadien vooral focuste op het verspringen met oog op de Memorial Van Damme. Ze maakt er vrijdag een erezaak van om niet als laatste te eindigen in het sterk deelnemersveld. In het hoogspringen sprongen Zita Goossens en Thomas Carmoy overtuigend naar winst. Goossens wipte over 1m75, Carmoy miste nipt op 2m20 en mocht dus tevreden zijn met 2m15.

De volledige uitslag kan u hier bekijken.