Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft in Rouen de beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen neergezet. De Zweed vloog op Franse bodem over 6m03, exact één centimeter beter dan Renaud Lavillenie vorige week in Tourcoing. Lavillenie moest in het eerste rechtstreekse duel met Duplantis in 2021 vrede nemen met een gedeelde tweede plaats met de Amerikaan Chris Nilsen. Holly Bradshaw zorgde bij de vrouwen eveneens voor een beste wereldjaarprestatie met 4m85.

Mondo Duplantis staat opnieuw helemaal bovenaan op de wereldranglijst van het polsstokspringen. In Rouen vloog de Zweed namelijk over 6m03, exact één centimeter beter dan Renaud Lavillenie afgelopen zondag in Tourcoing. Lavillenie kwam ook in actie in Rouen, maar had geen absolute superdag zoals dat vorige week wel het geval was. De voormalige olympische kampioen ging wel over 5m93 in het gezelschap van de Amerikaan Chris Nilsen, die maar wat blij was met een sprong over die hoogte. Wereldkampioen Sam Kendricks moest vrede nemen met de vierde plaats en 5m83.

Duplantis liet na zijn gelukte poging op 6m03 de lat op 6m19 leggen, wat een nieuw WR zou betekenen. Dat bleek echter te hoog gegrepen voor de polsstokspringer die niet de marges haalt die hij vorig jaar in deze periode wel haalde. Al moet onderstreept worden dat hij in zijn tweede competitie van het jaar opnieuw over zes meter springt. “Ik ben tevreden dat ik alweer over die zes meter kan gaan. Het meetingrecord van Renaud is blijkbaar nog hoger, dus ik vrees dat ik volgend jaar zal moeten terugkeren”, aldus Duplantis, die afgelopen week enkele dagen in Leuven doorbracht. Ben Broeders had namelijk de stokken van de wereldrecordhouder mee na de ISTAF in Düsseldorf.

Bij de vrouwen pakte de Britse Holly Bradshaw uit door over 4m85 te vliegen. De Britse mag zich daardoor de best polsstokspringster van het moment noemen, aangezien ze vier centimeter beter doet dan Sandi Morris. Minder verging het de regerende olympische kampioene Katerina Stefanidi, die roemloos laatste werd met een sprong over 4m43. Eerder vandaag was Fanny Smets goed voor winst in de B-wedstrijd met 4m43. Chloé Henry wipte over 4m33 in diezelfde wedstrijd.