Maar liefst 14 landgenoten die in actie kwamen op het meest succesvolle EK ooit voor ons land krijgen een wildcard voor de AG Memorial Van Damme. Dat komt omdat de organisatie naast de beste acht atleten per discipline van het afgelopen Diamond League seizoen ook wildcards mag uitdelen aan atleten uit eigen regionen. Dankzij dat geweldige EK krijgen nu al zeker 14 Belgische atleten de kans om zich te meten met de absolute wereldtop.

De Belgian Cheetahs maakten het voorbije jaar al indruk door hun ambitieuze taal om te zetten in stevige prestaties. Die lijn trokken ze één voor één door in Berlijn, maar ook als ploeg. De ploeg viel tijdens de finale van de 4x400m net naast het podium en dat voor een team dat voor aanvang van het seizoen nog nooit een aflossing had gelopen. De vier finalisten komen allemaal in actie tijdens de Memorial. Cynthia Bolingo zal haar snelle benen kunnen gebruiken tijdens de 200m. Camille Laus treedt dan weer aan in de baanronde. Hanne Claes, die individueel eveneens vierde werd op de lage horden, mag samen met Justien Grillet aan de bak op die 400m horden.

Renée Eykens kende op het EK minder geluk. Het grote talent op de 800m kwam terecht in de reeks des doods en kwam zwaar ten val in de slotmeters. In Brussel krijgt de Europese kampioene bij de beloften een uitgelezen kans om een gooi te doen naar een tijd onder 2′. Haar persoonlijk record bedraagt voorlopig nog 2’00″00.

Renée Eykens ondersteund door de latere Europese kampioene Pryshchepa – Foto: Jeroen De Meyer

Eline Berings had in Berlijn evenmin het geluk aan haar zijde. In de halve finales van de 100m horden kwam het ouderdomsdeken van de Belgische delegatie slechts 5 duizendsten tekort om naar de finale te mogen. Berings kan haar uitstekend seizoen nog wat extra kleur geven tijdens de Memorial. Hetzelfde kan gezegd worden over Elise Vanderelst, die de finale van de 1500m op slechts 16 honderdsten mistte. Vanderelst krijgt als eerstejaarsbelofte wel het gedroomde platform om haar PR van 4’09″31 aan te vallen.

Eliott Crestan mag zich als junior opmaken voor een zalige dubbele baanronde. De Belgische recordhouder van de 800m bij de junioren mag van de Memorial de zoveelste kers op een al rijkelijk gevulde taart maken. Bram Ghuys zal zich op de Memorial opnieuw kunnen meten met de wereldtop, nadat hij tijdens de kwalificaties van het EK niet verder geraakte dan 2m16. Arnaud Art, die negende werd in de knotsgekke polsstokfinale, doet in Brussel een gooi naar zijn eigen Belgisch record van 5m72. Het merendeel van de deelnemers aan die EK-finale komt in Brussel in actie.

Arnaud Art – Foto: Jeroen De Meyer

Last but not least: de broers Borlée en uiteraard koningin Nafi Thiam, wiens deelname al langer dan vandaag bekend stond. Kevin en Jonathan Borlée belandden in Berlijn voor het eerst samen op een podium van een individuele discipline op een internationaal kampioenschap. Zij kruipen voor de laatste keer dit jaar in de startblokken in het gezelschap van hun broer Dylan Borlée. Over de eventuele deelname van Jonathan Sacoor volgt vandaag meer nieuws.

Ook Bashir Abdi zou nog aan de start verschijnen op de Memorial tijdens de 5.000m, al moet daarover nog een definitieve beslissing volgen. Abdi was in Berlijn goed voor het zilver op de 10.000m.

Mis de AG Memorial Van Damme op 31 augustus niet en bestel nu je tickets via www.agmemorialvandamme.be.