Isaac Kimeli krijgt vandaag op de AG Memorial Van Damme een uitgelezen kans om een snelle 1500m-tijd neer te zetten. Kimeli verschijnt aan de start naast onder meer Jakob Ingebrigtsen, Charlie Grice en landgenoot Ismael Debjani. Vorig jaar kon de finalist van het WK in Doha zich verzekeren van een ticket naar Tokio op de 5.000m. Die goede herinnering hoopt hij vandaag om te zetten in een stevige chrono op 1500m, met hopelijk een duik onder 3’35. 

Het PR van Isaac Kimeli op de 1500m bedraagt 3’36″51 en dateert ondertussen al van 2018. Als het van onze landgenoot afhangt, dan is zijn PR aan vernieuwing toe. Na een hoogtestage in Sankt Moritz in de maand juli leefde Kimeli de afgelopen weken in alle rust toe naar de AG Memorial Van Damme. Het moet de ideale gelegenheid worden voor de atleet om richting 3’35 te gaan en zo de top tien aller tijden in te duiken. Ivo Van Damme bezit momenteel nog die tiende stek met 3’36″26. “Na mijn hoogtestage heb ik enkele weken goed kunnen trainen, waardoor ik enorm uitkijk naar vanavond. Dankzij mijn olympische limiet heb ik bijzonder mooie herinneringen aan vorig jaar. Helaas moeten we het zonder publiek stellen, maar ik hoop op veel virtuele steun van thuis uit”, aldus de 26-jarige atleet.

Kimeli kijkt bijzonder hard uit naar de 1500m op de Memorial, zeker omdat hij de afgelopen jaren zelden de kans kreeg om van start te gaan in wedstrijden waarin het écht hard ging. Dat kan nu geen probleem vormen, aangezien Jakob Ingebrigtsen zijn eigen ER wil aanvallen. “Ik ben al jaren op zoek naar een supersnelle 1500m-wedstrijd, maar die zijn helaas schaars. In het verleden won ik vaak wedstrijden, maar meestal ging het niet snel genoeg voorin. Nu krijg ik een kans om richting 3’35 en dus ook een mooi PR neer te zetten. Mijn trainingen doen het beste vermoeden. Bovendien bereikte ik vorig jaar de halve finales op het WK ondanks vermoeide benen van de 5.000m”.

Kimeli op hoogtestage in Sankt Moritz in het gezelschap van Bashir Abdi – Foto: Quinten Lafort

Voor Kimeli wordt de Memorial in principe zijn voorlaatste race van het seizoen. Zondag verschijnt hij aan de start van de KBC Nacht in Heusden-Zolder. Al weet hij maar al te goed dat vanavond dé uitgelezen kans is om hard te gaan. “Voor de Memorial moet je gewoonweg 100% klaar zijn. Ik wil bewijzen dat ik net zoals vorig jaar in blakende vorm ben. Het is geen gemakkelijk jaar voor de sport en voorde wereld in het algemeen Hopelijk kunnen we binnenkort beginnen uitkijken naar een jaar met minder zorgen in 2021. Naar volgende winter toe heb ik al besloten om minder in het veld te duiken, aangezien ik voor het eerst in zaal in actie zal komen. Het WK indoor heb ik namelijk alvast aangestipt”, verduidelijkt Kimeli.

Naast zijn eigen race kijkt de atleet ook erg uit naar de uurloop van zijn maatje Bashir Abdi. Het duo verbleef in juli een tijdje samen op stage in Sankt Moritz en Kimeli kijkt op naar de Belgische recordhouder op de marathon. “Bashir heeft dit jaar al héél mooie dingen laten zien dankzij zijn marathon in Tokio. Het had voor hem mooi geweest indien het thuispubliek aanwezig was, want dat had hem zonder twijfel een extra boost gegeven. Ik ben benieuwd naar de uurloop, waarin in mijn ogen vanalles kan gebeuren. Een wedstrijd moet altijd gelopen worden. Bashir heeft in het verleden getoond dat hij veel inzicht en intelligentie heeft tijdens wedstrijden, dus dat kan hem zeker helpen in zo’n mentaal zware opdracht. Zelf gaf hij aan dat Mo op training bijzonder sterk was, dus als hij tweede wordt met een BR, dan zal hij zéker tevreden zijn. Ik kijk er alvast enorm naar uit, net zoals naar mijn eigen wedstrijd uiteraard”, besluit de atleet.