De Meeting International de la Province de Liège heeft een nieuw Belgisch record opgeleverd. In Luik gingen nog enkele Belgische atleten op zoek naar de EK-limiet, terwijl anderen hun vorm wouden bevestigen met het oog op datzelfde kampioenschap dat binnen een ruime twee weken van start gaat. Het relaas van een zomerse internationale atletiekmeeting leest u hieronder.

Beginnen doen we met één van de twee hoogtepunten van de avond. In het polsstokspringen stonden Arnaud Art en Ben Broeders tussen de deelnemers. Met het oog op het EK een ideale wedstrijd om de goede vorm bevestigd te zien. Voor Ben Broeders werd het een iets mindere avond met een sprong van 5m22. Arnaud Art bleef langer in competitie. Hij kon zelfs zijn Belgisch record met één centimeter verbeteren naar 5m72. 

De Borlées kwamen allen aan de start van de 300m. Toch ging Robin Vanderbemden, die zijn debuut maakte op die afstand, als eerste over de finish na 32″44. Op de 200m bij de vrouwen won de Amerikaanse Phyllis Francis in 22″92, met maar liefst vier tienden van een seconde voorsprong. Manon Depuydt werd beste Belgische in 23″50. Hanne Maudens bleef in het verspringen steken op 6m29, voor Berlijn wordt 6m60 gevraagd.

Aaron Botterman – Foto: Golazo

Luik betekende voor enkele atleten ook een nieuwe kans op een EK-limiet. Aaron Botterman liep opnieuw een degelijke wedstrijd, maar met een tijd van 1’47″48 voldoet hij niet aan de kwalificatie-eis voor Berlijn. Zaterdag volgt voor de atleet van KAAG een nieuwe poging in Heusden-Zolder. Ook Sofie Van Accom kon op de dubbele baanronde niet overtuigen. Na een langzame start klokte ze af op 2’06″01.

Eline Berings – Foto: Golazo

Het contrast op de 100m horden bij de vrouwen kon niet groter zijn. Eline Berings snelde er als een raket vandoor en kon die snelheid lang aanhouden. Het resulteerde in een nieuw persoonlijk record voor de 32-jarige. Met haar tijd van 12″72 strandde ze op één honderdste van het Belgisch record van Anne Zagré. De vreugde bij Berings was enorm, bij Zagré zag je het tegenovergestelde. Zij ondervindt nog steeds last van haar blessure maar is ook naarstig op zoek naar de EK-limiet. In Luik kwam ze tot 13″21, negen honderdsten boven het minimum.

Urban Memorial

Nafi Thiam was in Luik wel aanwezig om het publiek te begroeten. – Foto: Golazo

Net na het hoofdprogramma werd alles in gereedheid gebracht voor de Urban Memorial. In hetzelfde stadion kwamen heel wat hoogspringers samen, het publiek zat op de eerste rij om alles gade te slaan. Geen Nafi Thiam, zij zegde op het einde af om geen risico’s te nemen voor het EK, maar dat zorgde niet voor minder sfeer. De Italiaanse Elena Vallortigara won uiteindelijk met 1m91.

Alle uitslagen kan je hier bekijken.