Morgen is het weer zover. Dan zakken heel wat nationale en internationale toppers af naar het Stadion De Veen in Heusden-Zolder voor hun jaarlijkse afspraak met de Nacht van de Atletiek. De editie van 2018 kan uitpakken met heel wat mooie namen. Samen met Marc Corstjens overlopen wij voor u tien nummers om zeker naar uit te kijken. 

100m horden vrouwen: twee limieten in één slag?

Op de hoge horden zijn zowel Anne Zagré als Sarah Missinne er nog niet in geslaagd om onder de gevraagde 13”12 te duiken. In Heusden vinden ze concurrentie op maat dankzij de Amerikaanse en de twee Japanse dames die hen richting een snelle tijd moet loodsen. Naast hen mag Hanne Maudens, die al startrecht heeft voor de meerkamp op het EK, in de blokken kruipen.

De mening van Corstjens: “De horden zijn zeker iets om naar uit te kijken, want ik denk dat zowel Zagré als Missinne wel in staat zijn om die tijd (13”12) te lopen. Hanne Maudens kon in Luik net niet voor een uitschieter zorgen in het verspringen, maar zal zaterdag eveneens één van de blikvangers zijn.”

Foto: Peter Wagemans

400m horden vrouwen: kan het trio ook domineren in internationaal gezelschap?

De 400m horden zou wel eens gedomineerd kunnen worden door de Belgen. Met Hanne Claes, Margo Van Puyvelde en Justien Grillet aan de start is heel het hordentrio van Berlijn aanwezig. Op het BK was het moeilijk om een uitspraak te doen wie het van de drie zou halen, maar enkele weken later lijkt Claes de gedoodverfde favoriete in het Belgische kamp. De grootste concurrentie komt wellicht van de Noorse Line Kloster die dit jaar tot 55”49 kwam.

De mening van Corstjens: “De meisjes zitten op een wolk door hun succes van de afgelopen weken en nemen zowel individueel als aan de 4x400m deel. Ze hebben allemaal hun limiet al beet, konden hun PR scherper stellen en voelen zich goed, dus dat klinkt veelbelovend voor zaterdag.”

4x400m vrouwen: wat maakt ons sterk? Teamwerk!

De Belgian Cheetahs, waar Camille Laus, Cynthia Bolingo én de vrouwen van de 400m horden deel van uitmaken, mogen voor de derde keer als team aan de slag. Dat ze tot veel in staat zijn bewezen ze door hun individuele tijden, maar ook hun BR van 3’29”06 dat ze enkele weken geleden liepen is hier het ultieme bewijs van. De Jamaicanen, Zwitsers en de Fransen zullen de Cheetahs richting een snelle tijd loodsen. Marc Corstjens had alvast lovende woorden voor de jonge ploeg.

De mening van Corstjens: “Ik vertrouw hen een nieuw Belgisch record toe. Ik zeg niet dat het zal gebeuren, maar de meisjes hebben niets te verliezen. Een ploeg die goed presteert, dat is wat het publiek graag ziet en de ploeg zal dan ook luidruchtig aangemoedigd worden.”

Belgian Cheetahs – Foto: Peter Wagemans

5.000m vrouwen: Louise Carton krijgt ideaal platvorm richting EK-limiet

Twee grote namen aan de start van de 5.000m met Shalane Flanagan, die als haas zal fungeren en Shelby Houlihan, die de laatste tijd de zeges op de DL’s aan elkaar rijgt op de 1500m. Langs Belgische zijde wordt het uitkijken naar Louise Carton die het beste van zichzelf wil geven zaterdag en zich door de lange blessureweg van de voorbije maanden niet zal blindstaren op het resultaat. We houden toch maar best de EK-limiet van 15’36″42 in het achterhoofd, al zal het seizoen voor onze landgenote naar eigen zeggen niet mislukt zijn als die limiet niet uit de bus komt.

De mening van Corstjens: “Naar de wedstrijd van Louise Carton kijk ik ook zeker uit. Ik denk dat ze heel goed bezig is. Er wordt gelopen voor tijden van 14”45, 15”00 en 15″25. Louise zal in dat laatste groepje tegenstand op maat vinden. Zo geven we haar een mooi platvorm om de limiet te kunnen lopen.”

1500m vrouwen: Sofie Van Accom krijgt sneltrein voor zich die haar richting EK-limiet moet loodsen 

Sofie Van Accom krijgt op zaterdag de ideale kans om zich voor het EK te plaatsen. Het internationaal getint deelnemersveld moet Van Accom richting de gevraagde 4’08”54 loodsen en misschien wel een duik onder haar PR van 4’07”30 dat ze twee jaar geleden in Heusden liep. De snelste dames in het pak zijn de Keniaanse Judith Kiyeng (4’03”87) en de Canadese Georgia Griffith (4’04”17).

De mening van Corstjens: “Sofie is voorlopig nog niet sterk genoeg om een wedstrijd zelf te maken en tegelijk dan ook een snelle tijd neer te zetten waardoor wij een deelnemersveld voorzien waarin ze alleen maar moet volgen. Op de meeting in Luik liep ze woensdag bijna net zo snel als vorig jaar. Toen ging het enkele dagen later op de Nacht ook heel hard. De limiet zit er dus zeker in en kan in principe wel lukken.”

400m mannen: Jonathan Borlée op zoek naar EK-limiet in gezelschap van zijn broers

Jonathan Borlée gaat tijdens de Nacht van de Atletiek op zoek naar de EK-limiet van 45”89. Borlée, die dit jaar nog maar één baanronde liep, nadat hij zich op training blesseerde aan de elleboog, zal uit een ander vaatje moeten tappen indien hij nog kans wil maken op een individuele deelname in Berlijn. Kevin en Dylan Borlée zijn wél al zeker van een deelname aan het EK. Alexander Doom moet dan weer hopen dat Jonathan Borlée de limiet niet loopt, aangezien hij anders zijn plekje verliest. Al zal de atleet van AVR dat ongetwijfeld wel kunnen relativeren indien dat het geval zou zijn.

De broers Borlée, met Jonathan centraal,  aan het werk in Luik – Foto: Golazo

“Ik snap het niet. Op training ging het in Valbonne super. Ik liep de pannen van het dak en ik voelde me echt in topvorm geraken. Sinds ik terug ben, wil het niet vlotten. Ik geraak niet in het juiste ritme. Hopelijk volgt er snel verbetering”, liet Jonathan Borlée weten na zijn 300m op de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège.

De mening van Corstjens: “Het is mooi dat we kunnen uitpakken met de drie broers Borlée. Jonathan moet nog iets bewijzen deze zomer. Hopelijk kan hij dat bij ons doen. De toekomst van de Belgian Tornados ziet er na het WK voor junioren overigens erg rooskleurig uit. Jonathan Sacoor zijn wereldtitel was historisch. Nu is het vooral van belang om hem de nodige tijd en rust te gunnen.”

800m mannen: Botterman opnieuw op zoek naar limiet

Aaron Botterman is sterker dan ooit. Daarover bestaat geen twijfel. Op het BK snelde de atleet twee keer naar een sterke chrono op zijn eentje. In Kortrijk kreeg hij af te rekenen met een te snelle haas die op die manier eventuele limietkansen hypothekeerde. Voor het EK is een tijd van 1’46”70 vereist. Botterman zijn seizoensbeste bedraagt voorlopig 1’46”89. Pieter Sisk werd vorige week op het WK voor junioren 14de tijdens de 800m. De junior van DCLA droomt van een nieuw PR. Met zijn 1’47”98 is hij niet ver verwijderd van de EK-limiet voor beloften, die op 1’47”60 is vastgelegd. Onze Belgen krijgen het gezelschap van Mohammed Aman, die in 2013 nog wereldkampioen werd op de dubbele baanronde. Het zal dus zeker geen trage wedstrijd worden in Heusden-Zolder.

Aaron Botterman – Foto: Golazo

De mening van Corstjens: “Aaron Botterman moet in staat geacht worden om die limiet te behalen. Het is al een paar keer net niet geweest. Hij heeft een speciale band met de Nacht, aangezien hij hier vier jaar terug zijn PR liep. Hopelijk kan hij opnieuw zoiets uit zijn mouw schudden. Het feit dat we met Aman een ex-wereldkampioen aan de start krijgen, zal de limietkansen van Botterman alleen maar verhogen. De toekomst op de 800m ziet er eveneens goed uit. Eliott Crestan, die afgelopen zondag derde van de wereld werd, mag al naar het EK in Berlijn. Hij heeft dan ook recht op rust. Het zou leuk zijn als hij niet de enige Belg is in Berlijn op de 800m. Pieter Sisk is ook een jonge snaak op die afstand waar we nog veel van gaan horen.”

400m horden: ex-wereldkampioen Nicholas Bett op zoek naar snelle chrono

Nicholas Bett was in 2015 goed voor de wereldtitel op de 400m horden. De Keniaan dook in Bejing onder 48” met 47”79. Dit seizoen kwam Bett nog niet verder dan 48”88. Hij wil dan ook sneller gaan in Heusden. Dylan Owusu heeft nog altijd zijn vizier openstaan op de EK-limiet van 50”70. Daarvoor zal de atleet uit een ander vaatje moeten tappen. Voorlopig bedraagt zijn seizoensbeste 51”53. Hopelijk kan de atleet van RCG voor het eerst dit seizoen onder 51” duiken en op die manier de EK-limiet benaderen.

De mening van Corstjens: “Nicholas Bett is één van onze (ex)-wereldkampioenen aan de start. Ik hoop dat hij onder 49” kan duiken en dat Dylan Owusu zich kan optrekken aan het niveau van de race.”

1500m mannen: wie oh wie loopt er de EK-limiet

Ismael Debjani en Peter Callahan zijn voorlopig de enige atleten die zowel de limiet op de 1500m gelopen hebben én in Berlijn die afstand zullen betwisten. Debjani komt niet in actie op de Nacht. Callahan zal zijn plekje moeten verdedigen. Hij zal onder meer tegenstand kunnen verwachten van Robin Hendrix, Tarik Moukrime, Pieter Claus, Ali Hamdi en Pieter-Jan Hannes. De te behalen tijd om naar Berlijn te mogen: 3’38”10. Callahan heeft 3’37”11 achter zij naam staan. De 3’35”71 van Debjani lijkt buiten het bereik van het vijftal te liggen. Richard Douma is ook nog op zoek naar zijn EK-limiet in Nederland. Craig Engels van het Nike Oregon Project is dan weer de grootste buitenlandse naam.

De mening van Corstjens: “De 1500m wordt geen supersnelle wedstrijd. Ik denk niet dat we in de buurt van 3’33 gaan kunnen finishen, maar het zal een ongelooflijk spannende strijd worden om die tickets naar Berlijn. We kunnen heel wat Belgische troeven op tafel leggen. Ik geef Moukrime, Hendrix en Claus het meeste kans om nog onder de limiet te duiken, maar daardoor zijn ze absoluut niet zeker van een deelname. Hopelijk komt er een Belg in de buurt van 3’35, waardoor er mogelijks twee plaatsjes te verdelen zullen zijn.”

5.000m mannen: Bouchikhi, Abdi, Kimeli en Tijtgat kruisen de degens

Voorlopig hebben drie heren zich geplaats voor de 5.000m op het EK in Berlijn. De snelste van dit jaar is tot nu Isaac Kimeli met 13’21”09. Na Kimeli volgen Soufiane Bouchikhi en Robin Hendrix, die zoals u hierboven kon lezen voor de 1500m opteert, met respectievelijk 13’29”11 en 13’29”57. Bashir Abdi liep dit jaar alleen nog maar tijdens de Interclub een wedstrijd op piste. Het lijdt geen twijfel dat Abdi morgen hard wil gaan. Op die manier kan hij wel zijn trainingsgenoot Hendrix uit de ploeg voor Berlijn lopen. De underdog wordt Lander Tijtgat, die alles op alles heeft gezet om zich klaar te stomen voor zijn eerste 5.000m op piste ooit. In Kortrijk testte Tijtgat met succes zijn snelle benen tijdens een 1500m. De vraag blijft echter of hij in de buurt van mannen zoals Kimeli, Bouchikhi en Abdi kan blijven. Uit Noorse hoek verschijnt Filip Ingebritsen aan de start. Daarnaast tekenen ook enkele Kenianen present met onder meer Davis Kiplangat, die op het EK veldlopen voor clubs nog voor Kimeli bleef. Simon Debognies, die zeker is van het EK in Berlijn op de 10.000m gaat van start in de B-reeks, waarin men op een iets trager schema van start gaat.

Soufiane Bouchikhi vorig jaar op de Nacht van de Atletiek – Foto: Jeroen De Meyer

De mening Corstjens: “Het wordt een pittige strijd die 5.000m! Ik hoop stiekem dat er onder 13’10 wordt gelopen. De beste wereldjaarprestatie bedraagt 13’01”09. Dat zou heel straffe kost zijn. Ik verwacht het meeste van Bashir Abdi. Die heeft zich in alle stilte kunnen voorbereiden. Limieten op het laatste moment staan garant voor emotie. Het zijn echter de atleten die komen voor een wedstrijdprikkel met het oog op Berlijn die in mijn ogen voor de strafste prestaties kunnen zorgen.

De volledige deelnemerslijst van het voor-, hoofd– en nachtprogramma kan u hier terugvinden.