De Flanders Cup in Lokeren heeft er een warme en zonnige editie opzitten. De enige Belgische limiet voor een internationaal kampioenschap viel in het voorprogramma bij de 4x100m. Ook in het hoofdprogramma werden enkele sterke prestaties neergezet, voornamelijk door buitenlandse toppers.

Discuswerper Philip Milanov was de enige Belg in Lokeren die dicht bij de WK-limiet zou kunnen uitkomen. Hij strandde uiteindelijk op 61m90, een eindje verwijderd van de gevraagde 65m00. Ook in het kogelstoten kwam zijn persoonlijk record niet in gevaar. Zijn beste poging leverde hem 17m60 op. “Ik ben nog op zoek naar mijzelf”, concludeerde Milanov. “De vorm heb ik wel te pakken, maar in de ring voel ik mij nog niet optimaal waardoor het er niet uitkomt. Dinsdag kom ik in Frankrijk aan de bak. Momenteel ga ik van wedstrijd naar wedstrijd om die WK-limiet te werpen.” Meerkamper Niels Pittomvils nam zomaar even drie disciplines voor zijn rekening. In het kogelstoten kwam hij tot 14m29, acht centimeter verwijderd van zijn persoonlijke beste. Ook op de 100m werd de atleet van VAC blijkbaar vooruit gestuwd door de prestatie van Nafi Thiam in Talence. Met 11″27 zette hij een seizoensbeste neer. Met een chrono van 14″66 op de 110m horden zat zijn ‘driekamp’ erop.

Niels Pittomvils – Foto: Jeroen De Meyer

Een ander hoogtepunt was de 3.000m bij de vrouwen. De toeschouwers kregen een aangenaam spektakelstuk te zien, met Belgische dames in de hoofdrol. Het was Hanne Verbruggen die samen met de haas na één kilometer doorkwam aan drie minuten. Nina Lauwaert en Lindsey Degrande kozen bewust voor een iets tragere start en liepen stelselmatig in op Verbruggen. Halfweg, wanneer Britt Vanthillo haar werk vooraan erop zat, ging Lauwaert op én over Verbruggen. Degrande moest de wedstrijd vroegtijdig staken, Verbruggen had ook geen antwoord meer klaar. De overwinning was zo binnen voor Lauwaert. In haar voorbereiding op de European Cup in Londen klokt ze af op 9’18″81.

Hanne Maudens trok naar Lokeren voor wat snelheidsprikkels door de 100m en 200m af te werken. Beide races werden in tegenwind afgewerkt, desondanks deed ze het met 12″43 (100m) en 24″54 (200m) niet onaardig. Bij de mannen imponeerde de Brit Tobias Deji op de 100m door naar een chrono van 10″41 te snellen. Op de 100m mét obstakels werd thuisloopster Angel Agwazie knap tweede in een tijd van 13″64. De Zweede Hanna Palmqvist zegevierde in een nieuw persoonlijk record van 57″31 op de 400m horden. Bij de mannen konden Dylan Owusu en Tuur Bras niet helemaal overtuigen op dat nummer.

Corentin Campener – Foto: Jeroen De Meyer

Bram Ghuys en Corentin Campener mochten respectievelijk in het hoogspringen en verspringen zegevieren, al was dat niet met het gewenste resultaat. Speerwerper Niel Mory zorgde voor een tweede persoonlijke beste op drie dagen tijd. Hij liet zijn speer voor het eerst voorbij de 70m neerplanten (70m15). De overwinning ging naar de Zuid-Afrikaan Phil Van Rensburg met een beste notering van 77m60. In het polsstokspringen was er niemand opgewassen tegen de Nederlandse Killiana Heymans. Ze won met 4m28 en had 25cm over op de tweede in de eindstand.

In het voorprogramma bevestigde de nationale juniorenploeg op de 4x100m door met 45″19 opnieuw onder de EK-limiet te duiken. Over de EK-kwalificatie van de 4x100m bij de junioren mannen komt u hier meer te weten.

Alle resultaten vindt u terug via deze link.