Op de nationale feestdag kregen we de 39ste editie van de Nacht van de Atletiek voorgeschoteld. Die stond grotendeels in het teken van de Belgische atleten in hun jacht naar de EK-limiet voor Berlijn. Onder een stralende avondzon in Heusden-Zolder slaagden drie Belgen in hun opzet, voor anderen volgt volgende week nog een ultieme poging.

Op de 100m etaleerde Manon Depuydt meteen haar snelle benen. Ze werd vierde in een nieuw persoonlijk record van 11″64, op veertien honderdsten van de EK-limiet. Een degelijke opener van het hoofdprogramma dus, al was het de hele avond wachten op een echte uitschieter. Sofie Van Accom probeerde na haar 800-race van afgelopen woensdag het nu op de 1500m waar te maken. Opnieuw voldeed ze niet aan het EK-minimum, ondanks een ideaal wedstrijdverloop. Ze werd negende in 4’11″33. De Ugandese Winnie Nanyondo werd tweede in een nieuw nationaal record (4’06″08).

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Geen Renée Eykens op de 800m, waar er wel snel gelopen werd. De Ugandese Halimah Nakaayi won in 1’59″58. Voor de Luxemburgse Charline Mathias werd het zelfs een nationaal record met een tijd van 2’00″35. Ei zo na kregen we een verrassing op de hoge horden. Michael Obasuyi, onlangs nog vierde op het WK voor junioren, strandde op amper twaalf honderdsten van de EK-limiet. Hij kreeg 13″97 achter zijn naam, goed voor een fameus persoonlijk record. Bij de vrouwen maakte Anne Zagré de verwachtingen niet waar. Voor het eerst sinds lang zal ze een internationaal kampioenschap missen. In Heusden-Zolder kwam ze niet verder dan 13″37, Sarah Missinne klokte af op 13″35.

De Belgian Cheetahs – Foto: Jeroen De Meyer

Robin Vanderbemden lijkt klaar te zijn voor het EK. Na een goed 300m-debuut in Luik afgelopen woensdag zette hij nu 20″77 neer op de 200m. Veel werd tijdens de Nacht verwacht van de Belgian Cheetahs. Het Belgisch record werd geambieerd op de 4x400m, maar niet gehaald. Toch wonnen ze in een degelijke tijd van 3’31″10. Eerder op de avond toonde vooral Margo Van Puyvelde zich in goede doen. Ze won zowaar de 400m horden in een nieuw persoonlijk record van 55″95. Op diezelfde afstand zonder horden won Seyni Aminatou in 51″17, een nieuw nationale beste voor Niger.

Aaron Botterman (centraal in het blauw) – Foto: Jeroen De Meyer

Op de middellange afstanden zijn nog heel wat Belgen die in aanmerking komen voor het EK-minimum te lopen. Aaron Botterman waagde opnieuw zijn kans op de 800m. De gevraagde chrono van 1’46″70 zat er lange tijd in, maar opnieuw werd het net niet voor de Vliegende Gentenaar (1’47″12). Ex-wereldkampioen Mohammed Aman kon Botterman maar net voorblijven voor de derde plaats. Op de 1500m kende Pieter-Jan Hannes dan weer pech. De 25-jarige atleet groeit stilaan naar zijn beste vorm toe, maar bleef steken op achttien honderdsten van het EK-ticket. Gezien zijn laatste tien meter zit de gevraagde 3’38″10 er zeker in.

In het polsstokspringen toonde Aurélie De Ryck zich de beste Belgische. Met een sprong van 4m28 verbeterde ze zelfs haar persoonlijk record met acht centimeter. De overwinning ging naar de Australische Nina Kennedy met 4m45.

Drie keer bingo!

Soufiane Bouchikhi (links) in een prestigesprint tegen Bashir Abdi (rechts). – Foto: Jeroen De Meyer

Drie atleten kraaiden een grote victorie na hun race. De eerste van de avond was Jonathan Borlée, die na een snelle start de overwinning kon binnenhalen. Hij kon zijn broer Kevin Borlée nipt voorblijven dankzij een snelle 45″57. Ook Louise Carton toonde zich zoals vanouds. Na een moeizaam begin schreeuwde het publiek haar vooruit. Het hielp duidelijk want ze dook met lichte overschot onder de EK-limiet. In die race werd trouwens ook een nieuw Amerikaans record gelopen door Shelby Houlihan (14’34″45). Als laatste kwalificeerde Bashir Abdi zich ook op de 5.000m voor Berlijn. Eerder was de atleet van RCG al geplaatst voor de 10.000m. Het prestigeduel met Soufiane Bouchiki verloor hij gisteren nog nipt, maar dat vond de goedlachse langeafstandsloper zeker niet erg. Aangezien er drie atleten per discipline worden meegestuurd, betekent dit wel minder goed nieuws voor Robin Hendrix (5.000m) en Alexander Doom (400m). Zij zien hun EK-ticket doormidden gescheurd worden.

De resultaten van de Nacht van de atletiek kan je hier bekijken.