De lucht in Lokeren kleurde zondag even blauw als de piste en dat zorgde voor heel wat mooie resultaten. Philip Milanov liet een week voor het EK in Amsterdam nog eens zien dat hij écht wel in vorm is. Ook heel wat jongeren liepen zich in de kijker.

In het voorprogramma kwam de eerste opmerkelijke prestatie van Jolien Boumkwo. Zij nam de winst en een Flanders Cup-record mee naar huis in het kogelstoten met 17m03. Kort daarna zagen we onze landgenoot Peter Genyn naar een knappe 21″58 rijden op de 100 meter bij de wheelers. Ook collega Marieke Vervoort kreeg de handen van het publiek op elkaar. Zij won haar wedstrijd bij de vrouwen in 20″61.

Eenmaal het hoofdprogramma begon, volgden de sterke prestaties elkaar op. Yannick Meyer zette een knappe 10″89 neer op de 100 meter terwijl Philip Milanov het discuswerpen naar zijn hand zette. De atleet van VAC wierp zijn discus maar liefst 67m07 ver, amper 23 centimeter van zijn Belgisch record. Milanov is dus wel degelijk in topvorm voor het EK in Amsterdam.

Elise Vanderelst - Foto: Peter Wagemans
Elise Vanderelst – Foto: Peter Wagemans

Op de 400 meter horden liet de eerste – van heel wat – jongere atleten van zich horen. Stephanie Carbonelle plaatste zich met 60″43 op de 400 meter horden voor het EK voor scholieren in Georgië. Meteen daarna haasde Rani Nagels de A-reeks van de 800 meter bij de vrouwen waarin Elise Vanderelst zich met 2’05″05 voor het WK junioren plaatste. Ook bij de mannen werd er goed gehaasd. Laurens Schockaert leidde de A-reeks in 51 seconden naar de bel maar helaas viel de wedstrijd daarna wat stil. Isaac Kimeli nam dan nog even het initiatief over en finishte als tweede in een degelijke 1’47″52.

Bij de 400 meter bij de mannen geen Liguelin Santos, maar wel alweer een goeie Seppe Thys. De atleet van Meetjesland zette met 47″27 een knappe chrono neer in een internationaal veld. Ook Laetitia Libert liet van zich horen. Zij liet de klok stoppen na 53″53.

Op de mijl bij de vrouwen zorgde Nanouk Stevens dan op haar beurt voor een Belgisch record bij de scholieren. De Waaslandse finishte in 4’50″51 en verbeterde daarmee het record van Zenobie Vangansbeke dat sinds 2008 op 4’54″04 stond. Bij de mannen werd er gekozen voor de gewoonlijke 1500 meter en ging de overwinning naar de kersverse Belg Peter Callahan. In een rommelige wedstrijd stopte de klok na 3’39″44. Ismael Debjani staakte de strijd na duizend meter.

Peter Callahan - Foto: Tomas Sisk
Peter Callahan – Foto: Tomas Sisk

In het naprogramma  zagen we ook nog een mooie strijd tussen Arnaud Destatte en Seppe Thys op de 200 meter. Destatte trok uiteindelijk aan het langste eind en won in 21″78. Thys finishte in 21″85.

Pieter Sisk - Foto: Tomas Sisk
Pieter Sisk – Foto: Tomas Sisk

In het afsluitend nummer zagen we ook nog een indrukwekkende prestatie van Pieter Sisk op de 1500 meter. De tweedejaarsscholier dook met 3’48″55 ruim onder de gevraagde 3’51″66 voor het EK voor scholieren. Sisk plaatste zich eerder al voor het EK op de 800 meter, maar kon met een derde snelste Belgische tijd niet op een selectie rekenen. Nu kan de atleet uit Leuven dus wel afreizen naar Georgië.

Bekijk hier alle uitslagen.