De zon was van de partij op de gloednieuwe atletiekpiste van de Province Naimette Arena voor de 20ste editie van de Meeting de la Province de Liège. Nafi Thiam wipte voor haar thuispubliek over 1m91. De hoge horden liet de tweevoudige olympische kampioene links liggen door vermoeide BK-benen. Kevin Borlée trok het laken naar zich toe op de 400m in 46″10. Tweelingbroer Jonathan kende minder succes. Hij liep in de slotmeters een hamstringblessure op, waardoor zijn afreis naar het WK in Eugene onzeker wordt. Eliott Crestan maakte een degelijke indruk bij zijn terugkeer tijdens een ongewone 600m. 

Vooraf waren er twee redenen om uit te kijken naar de Meeting de la Province de Liège anno 2022. Enerzijds omdat de twintigste editie op de planning stond, anderzijds omdat de gloednieuwe piste voor het eerst getest kon worden. Nafi Thiam maakte van die gelegenheid gebruik om de zege te grijpen in het hoogspringen. Voor eigen club vloog Thiam probleemloos over 1m81 en 1m86. De lat ging vervolgens vijf centimeter hoger liggen. Op 1m91 kende Thiam wat moeilijkheden in haar eerste poging, maar daarna schoot de tweevoudige olympische kampioene raak. Die sprong leverde haar de overwinning én een welverdiende applaus op.

Daarna ging de lat nog naar 1m94, maar dat bleek een fractie te hoog gegrepen voor Thiam, die nog met vermoeide benen kampte na het BK. Net daarom gaf ze verstek voor de 100m horden. “Mijn hamstrings waren stijf na het BK en hordelopen was daardoor niet echt aan de orde. Op training was het gisteren nog zwaar, maar aan mijn deelname heb ik nooit getwijfeld. Vandaag voelde ik me sterk, in die mate zelfs dat ik vaak te dicht op de mat kwam. Al speelde het aangename thuispubliek daar ook wel een rol in. 1m94 was mooi geweest voor ik naar de VS vertrek, want ik voel dat ik die hoogte in de benen heb”, aldus de atlete van RFCL.

Degelijke terugkeer voor Crestan

Eliott Crestan – Foto: Lucien Lambotte

Voor Eliott Crestan stond de meeting in Luik gelijk aan zijn terugkeer in competitie na een moeilijke periode van blessureleed. Crestan liep in de aanloop naar het zomerseizoen een stressfractuur op aan het heiligbeen en opteerde daarom voor een eerder ongewone 600m om zijn zomerseizoen op gang te schieten. De overwinning ging zoals verwacht naar de Australiër Peter Bol, vorig jaar vierde op de Olympische Spelen in Tokio op de 800m. Bol haspelde anderhalve baanronde af in 1’16″47. Crestan, die in het begin van de wedstrijd gehinderd werd door een val, volgde als vijfde in 1’17″94.

“Vooral de start was lastig, omdat mijn snelheid niet op punt staat. Gelukkig heb ik geen last meer van de blessure op training. Vooraf mikte ik op een duik onder 1’20, dus dit is alvast mooi. Ik neem ondanks die mindere voorbereiding deel aan het WK. Het plan is om er ervaring op te doen en mijn vorm op te krikken door veel te trainen. Ik moet op die manier klaar geraken voor het EK in München”, aldus de Belgische recordhouder op de 800m in zaal.

Geen toptijden op baanronde

Kevin Borlée – Foto: Lucien Lambotte

Voor de tweede keer dit jaar kwamen drie broers Borlée op dezelfde locatie in actie. In Luik namen Kevin, Jonathan en Dylan Borlée zelfs deel aan dezelfde 400m-wedstrijd. Voor Jonathan eindigde de wedstrijd helaas vroegtijdig. Na 350m gaf hij met last aan de hamstring op. Onderzoeken moeten aan het licht brengen of hij al dan niet kan afreizen naar de VS voor het WK in Eugene met de Belgian Tornados. Kevin won de race in een bijkomstige 46″10, broer Dylan volgde acht honderdsten later op plaats twee.

Kevin en Dylan kregen eerder woensdag te horen dat ze individueel in actie komen op het WK. Vooral in het geval van Dylan is die selectie een opsteker. “Hier heb ik jaren voor gewerkt. Na mijn goede maand juni hing dit al in de lucht, maar de bevestiging doet toch wel deugd”, klonk het bij de jongste van de drie broers. Bij de vrouwen ging de zege naar de Zuid-Afrikaanse Miranda Coetzee in 52″07. Helena Ponette was de eerste landgenote in een tijd van 52″25 voor Belgische kampioene Naomi Van den Broeck en Paulien Couckuyt, die respectievelijk 52″62 en 53″34 noteerden. Op de baanronde met horden moest kersvers Belgisch kampioen Dries Van Nieuwenhove de overwinning laten aan de Pool Olejniczak. Van Nieuwenhove zette met 50″42 een puike chrono neer, al hoopte de atleet van EA stiekem op een nieuwe duik onder 50 seconden.

Falcons duiken onder 40 seconden

Kobe Vleminckx – Foto: Lucien Lambotte

Op de 100 meter bij de vrouwen legde Belgisch kampioene Rani Rosius beslag op de tweede stek in een tijd van 11″46. Afgelopen zondag was ze in Gentbrugge nog goed voor een PR van 11″28, al zal Rosius komende zaterdag in eigen provincie op de KBC Nacht willen uitpakken. De winst ging naar Luxemburg met Patrizia van der Weken in een tijd van 11″44. Het Belgische mannenproject op de 4x100m, de Belgian Falcons, kregen in Luik opnieuw een kans om met twee teams in actie te komen. Het snelste team met Robin VanderbemdenJordan Paquot, Simon Verherstraeten en Kobe Vleminckx klokte af na 39″48. Daarmee schuift het team op naar plaats 16 op de Europese ranking. Die plaats volstaat net voor een EK-ticket, al zullen de Falcons nog minstens één wedstrijd nodig hebben om zeker te zijn over het EK. Morgen komt Ierland in actie op de Diamond League in Stockholm. De Ieren staan na Luik op plaats 17 in Europa. Vanderbemden kwam een uur voor de aflossingen ook al in actie op de 200m. Met 20″83 kon hij niet ontevreden zijn.

Vanessa Scaunet was de enige landgenote op de 800m, waarin de Hongaarse Bianka Bartha de snelste was in 2’01″35. Scaunet kwam degelijk voor de dag en werd zesde in 2’03″02. Pieter-Jan Hannes hoopte stiekem op een duik onder 3’40. Die prestatie kwam er net niet, ondanks een mooie slotronde van de atleet van ACHL. Hannes bolde over de finish in 3’40″81, een slordige drie seconden trager dan de Australische winnaar Callum Davies.

Anne Zagré won de 100m horden in een meer dan degelijke 13″09. Voor Yanla Ndjip Nyemeck werd haar eerste wedstrijd op Belgische bodem na haar knalprestaties in de VS eentje om snel te vergeten. De op een na snelste landgenote van het moment moest vrede nemen met een tijd van 13″61. Bij de mannen was Nolan Vancauwemberghe goed voor de 13de prestatie aller tijden op de 110m horden. De atleet van CABW scherpte zijn PR met meer dan een tiende aan tot 13″85. Thomas Carmoy vloog in het hoogspringen over 2m23 en moest enkel Andrey Protsenko voor zich dulden. Die laatste sprong in het verleden al over 2m40 en moest het in Luik met 14 centimeter minder stellen.

Thomas Carmoy – Foto: Lucien Lambotte