De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya hoeft voorlopig geen testosteronremmers te slikken om deel te nemen aan loopwedstrijden van 400m tot één mijl. De IAAF voerde die regel begin mei in, maar de Zwitserse rechtbank schort de veelbesproken testosteronregel nu tijdelijk op.

De saga rond de testosteronregel is nog niet afgelopen. Begin mei trad de regel van de IAAF in werking waardoor atletes met een natuurlijke te hoge testosteronwaarde medicijnen moesten slikken. Met een lagere testosteronwaarde zou de competitie volgens de IAAF eerlijker worden.

Caster Semenya (28) is de bekendste atlete die onder die regel zou vallen. Ze tekende dan ook beroep aan bij het hooggerechtshof. De Zwitserse rechtbank besliste gisteren om de regel dan ook tijdelijk op te schorten. In afwachting van meer informatie omtrent het besluit van de IAAF mag de tweevoudige olympische kampioene opnieuw aan de bak op haar geliefkoosde 800m. De internationale atletiekfederatie moet in tussentijd op zoek naar sterk onderbouwde argumenten om de regel opnieuw van kracht te laten gaan.