Caster Semenya blijft vastberaden ondanks het feit dat ze niet op de steun van de IAAF moet rekenen. De Zuid-Afrikaanse atlete mag volgens de nieuwe regels in verband met hyperandrogene atletes niet meer in actie komen op de afstanden vanaf 800m tot en met één mijl. Semenya omzeilt die regel nu, aangezien ze ingeschreven staat op de Diamond League-meeting in Stanford op de voor haar ongewone 3.000m.

Op de Diamond League-meeting in Doha werkte Caster Semenya haar voorlopig laatste 800m-wedstrijd af. Haar toptijd van 1’54″98 was een duidelijk antwoord naar de IAAF en het TAS toe. De Zuid-Afrikaanse atlete voelt zich gediscrimineerd door de nieuwe regels waardoor hyperandrogene atletes geweerd worden van de het middellange afstandslopen. De Zuid-Afrikaanse Atletiekbond (ASA) staat rotsvast achter Semenya en is in beroep gegaan tegen de beslissing van het TAS. “We zijn in shock door het feit dat een hoogaangeschrevene instantie zoals het TAS deze vorm van discriminatie onderschrijft”, klinkt het bij de Zuid-Afrikanen.

De atlete bleef echter niet bij de pakken zitten en maakt nu de opvallende keuze om op 30 juni in actie te komen tijdens de Diamond League-meeting in Stanford. Aangezien ze opteert voor de 3.000m kan de IAAF geen kant uit, want de regels voor hyperandrogene atletes gelden niet op afstanden die langer zijn dan één mijl. Het zal haar eerste competitie worden na de invoering van de berucht IAAF-regels. De kans dat Semenya in staat zal zijn om toppers zoals Helen ObiriSifan HassanGenzebe Dibaba en Almaz Ayana te volgen, lijkt eerder klein. Dat viertal behoort tot de top tien aller tijden op de 5.000m bij de vrouwen met persoonljke records op de 3.000m tussen 8’20 en 8’30. Het PR van Semenya bedraagt 9’36″29.

Deelnemen in Stanford wordt dus vooral een symbolische actie, waarbij de Zuid-Afrikaanse atlete wil tonen dat ze zich niet laat kleineren door beslissingen van bovenaf.