Caster Semenya heeft een nieuw doel voor ogen. Nu World Athletics haar door de nieuwe testosteronregel de kans ontnomen heeft om haar olympische titel te verlengen op de 800 meter, wil de hyperandrogene atlete vol inzetten op de 200 meter. In eigen land was Semenya gisteren goed voor 23″49 op haar eerste 200 meter van het seizoen.

Caster Semenya heeft met twee olympische en drie wereldtitels een indrukwekkend palmares op de 800 meter bij elkaar gesprokkeld. Een vierde wereldtitel kwam er afgelopen zomerseizoen niet doordat World Athletics een nieuwe testosteronregel invoerde waardoor hyperandrogene atletes niet meer mogen deelnemen aan wedstrijden van meer dan 400 meter tot de mijl.

Nadat de 29-jarige atlete haar geluk enkele malen ging beproeven in het vrouwenvoetbal, lijkt ze de atletiek nog lang niet te hebben afgezworen. In een persbericht laat Semenya weten dat ze de overstap maakt naar de 200 meter. Een verrassende keuze aangezien de atlete in tegenstelling tot de 400 meter veel mindere resultaten kon voorleggen.

“Zoals jullie allemaal wel weten mag ik niet meer in competitie treden op de 800 meter en kan ik in Tokio mijn olympische titel dus niet verdedigen”, stak de Zuid-Afrikaanse van wal. “Het was en is nog steeds mijn droom om op het hoogste niveau mijn sport te beoefenen. Om deze dromen te kunnen najagen heb ik beslist om van afstand te veranderen en de 200 meter te lopen. Dit was zeker geen eenvoudige beslissing, maar zoals altijd kijk ik heel hard uit naar uitdagingen. Ik zal hard werken en er alles aan doen om mij te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio en om daar op mijn best te kunnen presteren voor Zuid-Afrika”, aldus de voormalige 800m-specialiste.

Met een persoonlijk record van 24″26 achter haar naam kon Semenya allesbehalve adelbrieven voorleggen op deze afstand. Toch bewees ze afgelopen zaterdag dat er veel meer mogelijk is als ze zich echt op het nummer toelegt. Met 23″49 nam ze een serieuze hap uit haar besttijd. Om zich rechtstreeks te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen zal het echter nog ruim een halve seconde sneller moeten. De internationale limiet bedraagt 22″80.