In Doha is de Diamond League van 2019 op gang geschoten in het ‘Khalifa International Stadium’. Tijden de eerste van 14 meetings werden meteen acht beste wereldjaarprestaties neergezet. Dina Asher-Smith imponeerde in de 200m, terwijl Caster Semenya haar laatste wedstrijd zonder medicatie overtuigend won. De Zweed Daniel Stahl wierp zijn discus naar een Diamond League-record. Een kort overzicht.

Voor heel wat atleten was het de eerste kennismaking met de gloednieuwe atletiektempel waar ze eind september verwacht worden voor het WK. De opkomst in Doha was in vergelijking met de Asian Games van twee weken alvast een stuk groter.

Stahl, de eerste man met zes worpen verder dan 69m50

Het absolute hoogtepunt in Doha kwam ongetwijfeld van de Zweed Daniel Stahl. De 26-jarige discuswerper schreef geschiedenis door als eerste atleet ooit in alle van zijn zes pogingen voorbij 69m50 te gaan. Bovendien is hij pas de derde atleet ooit die erin slaagt om drie worpen voorbij 70m te noteren. Zijn uitschieter van de dag, 70m56, is goed voor een nieuw Diamond League-record. Nooit ging iemand in de Diamond League voorbij de magische grens van 70m. Bovendien is het de beste worp in bijna zeven jaar, aangezien Robert Harting in 2012 tot 70m66 kwam. De nummers twee en drie in Doha, Lukas Weisshaidinger en Ehsan Hadadi, waren goed voor respectievelijk 66m90 en 66m78. In het kogelstoten haalde Ryan Crouser het zoals verwacht van Tomas Walsh. Crouser, twee weken geleden nog goed voor 22m74, noteerde 22m13.

https://twitter.com/iaaforg/status/1124343810530660353

Asher-Smith klasse te sterk

Op de 200m bij de vrouwen werd het uitkijken naar hoe het met de vorm van de Britse spurtbom Dina Asher-Smith was gesteld. De Europese kampioene op de 100m en 200m duldde in Doha geen concurrentie. Met 22″26 deed ze bijna drie tienden beter dan de beste wereldjaarprestatie van de Amerikaanse Jenna Prandini. De Nederlandse Jamile Samuel, op het EK in Berlijn goed voor brons op de 200m, was een knappe tweede met 22″90. Daardoor is de atlete al zeker van het WK. Bij de mannen snelde Europees -en wereldkampioen Ramil Guliyev naar winst in 19″99.

Semenya, misschien wel voor de laatste keer

Caster Semenya kon nog één keer in actie komen tijdens een grote wedstrijd alvorens de nieuwe IAAF-regels in voege treden waardoor de Zuid-Afrikaanse atlete gedwongen wordt om medicatie te slikken om de natuurlijke aanmaak van testosteron in haar lichaam stop te zetten. Semenya voerde dan ook een voorlopig laatste show op door te finishen na 1’54″98, haar snelste opener in de Diamond League. Francine Niyonsaba, die door de nieuwe IAAF-regels ook onder druk komt te staan, finishte als tweede in 1’57″75. Ajee Wilson kwam als derde over de streep in 1’58″83.

https://twitter.com/iaaforg/status/1124362389217009668

Bij de mannen werd de verwachte naam, de Keniaan Emmanuel Korir, verrast door een sterke Nijel Amos. De Botswaan toonde zich in de laatste hectometer de snelste. Amos haalde het in een beste wereldjaarprestatie van 1’44″29. De derde plaats was weggelegd voor de Amerikaan Donovan Brazier, die bij het ingaan van de laatste 200m nog bijna van dichtbij kennis maakte met de piste na een duw van een concurrent. Brazier finishte na 1’44″70.

Manangoi is back in town

Het was al sinds de Diamond League van Monaco in 2017 dat iemand Timothy Cheruiyot van de overwinning had kunnen houden in de 1500m. Toen was de huidige wereldkampioen Elijah Manangoi zijn landgenoot te snel af. Iets wat zich vandaag opnieuw voltrok, aangezien Manangoi de laatste ronde als leider inging en die positie niet zou afstaan. ‘The lion’ Managoi klokte af na 3’32″21. Het jongere broertje van de winnaar, de wereldkampioen bij de junioren George Manangoi, maakte het feestje compleet voor de familie door zevende te worden en vooral zijn PR aan te scherpen tot 3’34″00.

https://twitter.com/iaaforg/status/1124367315779424256

El Bakkali moet alles uit de kast halen, ondanks afwezigheid Kipruto

Consesius Kipruto was er op de 3.000m steeple in Doha nog niet bij, waardoor alle ogen gericht waren naar zijn grote uitdager: de Marokkaan Soufiane El Bakkali. El Bakkali besloot het tempo van de hazen te volgen, maar leek het halfweg toch moeilijk te krijgen. Hij leek duidelijk niet meer in aanmerking voor de winst te komen. Het signaal voor de onverwachte naam voorin, de Amerikaan Hilary Bor, om aan de boom te schudden. Bor leek het te gaan halen, tot El Bakkali als een duivel-uit-een-doosje terugkeerde. De Marokkaan haalde het in 8’07″22, goed voor de beste wereldjaarprestatie. Bor kon zichzelf troosten met het feit dat hij zijn PR aanscherpte met meer dan drie seconden tot 8’08″41.

Muhammad met een straat voorsprong op lage horden

De 400m horden bij de vrouwen leek een duel te gaan worden tussen olympisch kampioene Dalilah Muhammad en de Jamaicaanse Janieve Russel. Van een duel was met nog 100m voor de boeg echter geen sprake meer, aangezien Muhammad een straat voorsprong had op haar concurrentes. De Amerikaanse atlete finishte na een stevige 53″61. Haar landgenote Ashley Spencer volgde als tweede op meer dan een seconde met 54″72.

https://twitter.com/iaaforg/status/1124344756153327617

Obiri, wie anders?

In de afsluitende 3.000m bij de vrouwen werd er gejaagd op een achtste beste wereldjaarprestatie van de avond. De Keniaanse Hellen Obiri had er duidelijk zin in, aangezien de wereldkampioen in het veld meteen naar de leiding ging na het wegvallen van de hazen. Obiri zou uiteindelijk een pittige laatste ronde afwerken tegen de Ethiopische Genzebe Dibaba. Dibaba kon echter geen vuist maken, ondanks het feit dat Obiri al het harde werk voor haar rekening had genomen. Met 8’25″60 was beste wereldjaarprestatie nummer acht een feit.

Jongste overwinning ooit in Diamond League

Yaroslava Mahuchikh is een naam om te onthouden. De Oekraïense moet in september nog 18 jaar worden, maar won in Doha wel de hoogspringcompetitie met een sprong over 1m96. Een evenaring van de beste prestatie ooit door een 17-jarige atlete. Mahuchikh is met haar 17 lentes de jongste winnares in de geschiedenis van de Diamond League.