De Meeting International de la Province de Liège kon geen topresultaten afleveren. De atleten die vandaag afzakten naar Luik kregen frisse en druilerige omstandigheden voorgeschoteld waardoor de uitslagen niet meteen tot de verbeelding spraken. Hordeloopster Anne Zagré wist voor de enige Belgische overwinning van de dag te zorgen. Ook Elise Vanderelst kwam degelijk voor de dag op de voor haar ongewone 800m. In het polsstokspringen kon Ben Broeders niet overtuigen met 5m55. Ilana Hanssens en Mimoun Abdoul Wahab kwamen op de 400m horden net te kort voor het EK junioren.

Dat Anne Zagré in goeden doen is, bewees ze de afgelopen weken al door op de Europabeker 12”87 neer te zetten. Ook de Belgische titel schreef ze op haar naam. De specialiste van de hoge horden was vandaag tijdens de Meeting International de la Province de Liège opnieuw op weg naar een snelle tijd. De laatste horde stak er echter een stokje voor. Zagré tikte de laatste hindernis vrij stevig aan maar kon alsnog 13”13 achter haar naam schrijven, goed voor de winst. In haar zog deden onze meerkampsters het niet onaardig. Noor Vidts kon thuisloopster Nafi Thiam net voorblijven met 13”62 tegenover 13”64.

Geen Michael Obasuyi op de hoge horden bij de mannen. De OEH-atleet geniet nog volop na van het olympisch ticket dat hij afgelopen zondag behaalde. Kleynhans Tiaan mocht daardoor met 13”94 de bloemen in ontvangst nemen na een spannende strijd. Onze landgenoot François Grailet werd vierde in 13”97. De 400m horden bij de mannen werd overtuigend gewonnen door Malik Andrew Metivier in 50″15. Scholier Mimoun Abdoul Wahab wist ondanks zijn jeugdige leeftijd een vierde plaats in de wacht te slepen. Hij zal echter vooral balen dat hij met 52″94 opnieuw niet onder de limiet voor het EK junioren van 52″30 kon duiken. Bij de vrouwen ontbrak het Ilana Hanssens vooral aan dichte concurrentie om onder de limiet van 59”28 voor datzelfde EK te duiken. Met 59”52 kwam ze behoorlijk dicht in de buurt.

Foto: Lucien Lambotte

Elise Vanderelst, Belgische recordhoudster op de 1500m, maakte een uitstapje naar de 800m. Na 400m verkeerde Vanderelst nog in goed gezelschap en moest ze haar wagonnetje maar blijven vasthaken aan de atletes voor zich. Dat deed ze uitstekend waardoor het haar naar een vierde plaats pracht in 2’03”96. Mary Moraa won de strijd in 2’02”32. Bij de heren geen Eliott Crestan. De Belgische kampioen gaf de voorkeur aan zijn voorbereiding op Tokio. Daardoor kon Collins Kipruto al fluitend de winst veiligstellen in 1’46”09. Abel Kipsang daarentegen kreeg de overwinning op de 3.000m niet cadeau. Hij moest strijden voor de winst en bijhorende 7’50″02.

Op de kortste afstand zonder hindernissen kroop Kobe Vleminckx in de blokken. Vleminckx kon behoorlijk wat weerwerk bieden, maar kwam te kort voor de overwinning. Die ging naar Michael Bently in 10”48. Vleminckx werd vierde in 10”68. Bij de vrouwen kwam Rani Rosius ondanks een mindere beurt dicht in de buurt van de winst. Zij moest enkel haar meerdere erkennen in Zoe Hobbs (11”57). Rosius kwam tot een voor haar eerder matige 11”62. De 200m bij de mannen werd gewonnen door Simon Khuzwayo Ukona in 21”76.

Foto: Lucien Lambotte

Caster Semenya, de huidige olympische kampioene op de 800m, zakte vandaag eveneens af naar ons land voor een 5.000m. De hyperandrogene atlete mag door haar testosteronwaarden namelijk niet meer uitkomen op haar favoriete afstand. Op de 5.000m wist ze ondanks enkele verwoede pogingen nog geen potten te breken. Semenya kon in Luik opnieuw verre van overtuigen met 15’50”12, al klonk ze achteraf opvallend opgetogen over deze prestatie. De winst vandaag werd na een pittig sprintje beslist. Aberash Minsewo trok nipt aan het langste met 15’05”25.

De atleten van de kampnummers kenden een moeilijke dag. Door de wisselende wind en de frisse temperaturen kregen ze er namelijk te duchten tegenstanders bij. Rutger Koppelaar kon er het best op inspelen en won het polsstokspringen in een knappe 5m75. Ben Broeders zette een hobbelig parcours neer en kwam tot 5m55. De winst in het hoogspringen ging zoals verwacht naar de nummer twee van het WK in Doha. Mikhail Akimenko ging als enige over 2m23 en bleef zo Thomas Carmoy voor die dankzij zijn 2m20 beslag legde op de tweede plaats. In het verspringen ging de winst naar Filippa Fotopoulo met 6m24.

De volledige uitslag kan u hier raadplegen.