De saga ronde de omstreden testosteronregels van de IAAF blijft aanslepen. Caster Semenya heeft namelijk niet lang kunnen genieten van haar periode waarin ze mocht aantreden in officiële wedstrijden. Het Zwitsers hooggerechtshof heeft de opschorting van de testosteronregels die de IAAF had uitgevaardigd opnieuw ingetrokken. Daardoor zal Semenya haar wereldtitel niet verdedigen op het WK in Doha.

Caster Semenya heeft welgeteld één 800m gelopen in de tijdelijke periode waarin ze aan internationale, officiële wedstrijden tussen 400m en één mijl mocht deelnemen. De regerende wereldkampioene op die afstand snelde tijdens de Prefontaine Classic naar winst in 1’55″70. Sindsdien was het even stil rond de Zuid-Afrikaanse atlete.

Dinsdag kreeg Semenya echter een zoveelste klap te verwerken. Het Zwitserse hooggerechtshof, dat Semenya in eerste instantie gunstig gezind leek door de opschorting van de omstreden testosteronregels van de IAAF, oordeelde dat de opschorting niet langer van toepassing is. Een eigenlijke uitspraak over de grond van de zaak is er nog niet. Na afloop van het intrekken van de opschorting werd duidelijk dat een eventuele deelname aan het WK in Doha een onmogelijke zaak blijkt. Het is niet volledig uitgesloten dat er nog zaken veranderen in de tussentijd, maar een deelname aan het WK is voorlopig niet aan de orde.

“Ik ga blijven vechten voor de rechten van vrouwelijke atleten. Deze beslissing zal mij daarin niet tegenhouden. Het is uiteraard erg lastig om opnieuw teleurgesteld te worden. Ik ben diep ontgoocheld door het feit dat ik mijn wereldtitel niet mag verdedigen”, klonk het bij Semenya via haar advocaten.