18 december lag ze nog op de operatietafel voor de behandeling van het compartimentensyndroom, vandaag mogen de loopschoenen af en toe eens uit de kast voor wat kort loopwerk. Nenah De Coninck timmert dus volop aan haar weg terug na het jarenlang pijn verbijten. Een seizoen zonder blessures wordt dit jaar het hoofddoel.

Drie maanden na haar operatie is Nenah De Coninck nog volop aan het revalideren waarbij ze twee keer per week oefeningen afwerkt bij de kinesist, aangevuld met krachttraining. Sinds vorige week zijn daar ook looptrainingen aan toegevoegd. Het zal echter nog even duren vooraleer de hordeloopster weer voluit kan trainen. “Ik heb sinds december amper gelopen, dus van mijn huidige vorm mag ik geen wonderen verwachten,” steekt De Coninck van wal. “Mijn looptrainingen bestaan nu uit loslopen, looptechniek, versnellingen en wat kort loopwerk dat elke week opgedreven zal worden. Ik kan er nog geen tijd op plakken wanneer ik weer voluit zal kunnen trainen, maar er is geen haast bij. Perfect revalideren zodat ik van die aanslepende blessure af ben, is nu prioriteit.”

Al jaren was het een gevecht tussen De Coninck en haar schenen. De voorbije jaren bleef het daar niet bij. Zo liep ze vorige zomer een spierscheur op. Toch heeft de atlete, die naar eigen zeggen mentaal heel sterk is, nooit het hoofd laten hangen. “Toen ze mij vertelden dat ik een operatie nodig had, kon ik daar goed mee omgaan. Ik besefte dat dit nodig was als ik nog ambities wou koesteren om een mooie carrière uit te bouwen. Toen ik wakker werd na mijn operatie keek ik meteen vooruit en stelde ik mijzelf onmiddellijk een klein doel: weer kunnen stappen. Zo kijk ik altijd met kleine beetjes vooruit en stel ik voor mijzelf kleine doelen op. Mijn volgende doel is een volledige looptraining kunnen afwerken.”

Ondanks al het blessureleed werd De Coninck nog knap zesde op het EK beloften Foto: Jeroen De Meyer

Over vijf maand staat er met het EK in Berlijn alweer een volgend groot kampioenschap voor de deur. De Coninck, die nog het geluk heeft dat ze van de U23-limiet (57”70) mag genieten, blijft realistisch over haar kansen op een EK-ticket. Het voorbije jaar kwamen heel wat vrouwen goed voor de dag op de 400m horden waardoor het dus vechten zal zijn om een plaats bij de snelste drie. “Het EK zit zeker in mijn achterhoofd, maar het is niet mijn hoofddoel. Als ik de U23-limiet loop, betekent het niet dat ik automatisch zal mogen gaan aangezien atleten als Axelle Dauwens, Margo Van Puyvelde, Hanne Claes en Justien Grillet ook goed bezig zijn.” Ondanks dat de limiet binnen haar mogelijkheden ligt, zal De Coninck dus niet ontevreden zijn als ze toch niet zou mogen gaan. “Voor mij is het dit jaar het belangrijkste dat ik eens een seizoen zonder pijn kan afwerken. Dat zou voor mij een hele stap voorwaarts zijn.”

Na alle pech van de afgelopen maanden/jaren zou het een hele straffe prestatie zijn mocht De Coninck deze zomer weer kunnen meedraaien op het hoogste niveau. “Ik denk dat het een nieuwe start van mijn carrière zou betekenen. Ik heb in het verleden al mooie dingen laten zien, maar mijn grote doel is toch om wereldtop te worden en om mee te kunnen strijden voor de medailles. Ik heb de voorbije jaren nog nooit een heel jaar kunnen doortrainen, dus ik ben heel benieuwd wat het zou geven als ik eens twee jaar een perfecte opbouw kan doormaken en een seizoen pijnloos kan afwerken”, aldus een ambitieuze De Coninck.