Geen Axelle Dauwens terug te vinden op de resultatenbladen deze winter. Een scheurtje in de kuit hypothekeerde de wedstrijdplannen van de hordeloopster. Nochtans gingen net die indoorwedstrijden mee bepalend zijn of er nog een vervolg zou komen op haar atletiekcarrière. We kunnen jullie geruststellen: Axelle Dauwens blijft doorgaan met topsport. Ondertussen draait het weer vlot op training en ook de motivatie zit nog steeds goed. Tijd voor een update.

Na enkele maanden weer onder de vleugels van Philip Gilson te trainen, trok Axelle Dauwens begin dit jaar met haar “nieuwe” trainingsgroep naar Zuid-Afrika. Alles verliep er prima en Dauwens toonde zich stilaan wedstrijdklaar. Een kuitblessure twee weken na terugreis dwarsboomde echter haar wedstrijdplannen. “Tijdens het trainen op de binnenpiste voelde ik plots een verkramping in mijn kuitspier”, vertelt de 400 meter hordeloopster. “Ik heb nog een tijdje verder getraind, maar door de aanhoudende pijn besloot ik het toch te laten onderzoeken. Een scheurtje dwong mij de looptrainingen te vervangen door alternatief trainingswerk.”

De IFAM en het Belgisch kampioenschap werden zo van de planning geschrapt en de vijf weken alternatief trainen lieten ook geen wedstrijd later op het seizoen meer toe. Weg was de waardemeter die mee het verdere verloop van haar carrière zou bepalen. “Enkele maanden geleden gaf ik inderdaad aan dat het indoorseizoen een belangrijke test zou zijn, maar daar kom ik nu op terug. Het zou momenteel heel fout aanvoelen om er een punt achter te zetten zonder ook maar één wedstrijd gelopen te hebben, zeker omdat het op training vlot draait. Ik denk dat ik deze winter een tijd onder de 55”00 in mij had. Dat is misschien geen toptijd, maar alleszins een degelijke tijd om op verder te bouwen richting de zomer”, verduidelijkte Dauwens die overigens weer meer en meer het sprintertype van voordien wordt. “In Denemarken werd serieus ingezet op uithouding en techniek. Daar pluk ik zeker de vruchten van, want ondanks die blessure zit mijn basis zeker goed. Philip zijn aanpak maakt mij opnieuw meer een sprintster. Ik voel mij ook heel goed in deze trainingsgroep. De wisselwerking met Margo (Van Puyvelde, red.) en Manon (Depuydt, red) verloopt uitstekend en werkt heel motiverend.”

Foto: Peter Wagemans

De komende weken trekt Dauwens net zoals heel wat atleten naar Turkije voor een stage van ruim twee weken. Daarna is het niet lang meer voordat de eerste wedstrijden zich aanbieden. “In mei zal de Interclub waarschijnlijk mijn wedstrijdseizoen op gang trappen, met nadien enkele Flanders Cups. Ik zal normaal redelijk wat wedstrijden lopen om het ritme terug te vinden. De limiet voor Doha heb ik ook zien passeren. Vroeger zou ik gezegd hebben dat die 56”00 zeker haalbaar zou zijn, maar nu wordt dat moeilijk voorspellen. Ik ben het ondertussen gewend om kampioenschappen van thuis uit te moeten volgen, maar in Doha wil ik er uiteraard graag zelf nog eens bij zijn”, besluit de hordeloopster.

Nenah De Coninck bouwt met getemperde ambities verder richting zomerseizoen

Een andere hordeloopster die enkele maanden geleden eveneens haar heil zocht bij de trainingsgroep van Philip Gilson, is Nenah De Coninck. Na lang blessureleed werkt De Coninck volop aan haar comeback. “Voorlopig gaat alles goed”, klinkt het opgetogen bij de Europese kampioene van 2015 bij de junioren. “Na mijn trainerswissel heb ik enkele grote stappen voorwaarts gezet. Het probleem met de scheenbenen is momenteel van de baan. Het blijft wel nog steeds voorzichtigheid inbouwen en ik ontzie mijzelf ook nog steeds van het echte snelheidswerk. Grote doelen voor deze zomer heb ik dus zeker niet, maar met enkele degelijke tijden op de 400 meter horden zal ik al heel gelukkig zijn”, aldus De Coninck die binnenkort eveneens naar Turkije afreist. Tijdens de Interclub zullen voor het eerst sinds lang de wedstrijdspikes nog eens aangetrokken worden. Nog niet voor een 400 meter horden, daarop is het nog even wachten voor de studente logopedie.

Nenah De Coninck – Foto: Jeroen De Meyer