Vanessa Sterckendries is goed aan haar outdoorseizoen begonnen. Op de European Throwing Cup in Leiria zette de hamerslingeraarster 61m32 op het bord, ruim verder dan de voorbije jaren in deze competitie. Sterckendries werd hiermee vijfde in de B-groep en klinkt na een stevige voorbereiding gretiger dan ooit.

Vanessa Sterckendries – Eigen foto

“Andere jaren bleef ik tijdens deze wedstrijd steken op 58m50, nu open ik met 61m32 het seizoen”, steekt Sterckendries van wal. Een seizoensopener mag je het wel noemen, aangezien twee weken geleden in het Franse Millau een voedselinfectie haar parten speelde. “De trainingen verliepen tot dan toe heel goed, maar een slecht gebakken stukje kalkoen bleek uit onderzoek de boosdoener voor de toenmalige problemen. Ondertussen voel ik mij weer zoals het hoort en ben ik de schade aan het inhalen.” Het waren de weersomstandigheden die in het Portugese Leiria een hoofdrol opeisten. “Temperaturen van om en bij de 20 graden en een aangenaam zonnetje zijn hier gebruikelijk. Bij aankomst bleek al snel dat we het met regen en veel wind zouden moeten stellen. De snelheid van de werpbeweging wordt hierdoor stevig afgeremd, dat maakt het resultaat van vandaag des te positiever.”

Sterckendries kan terugblikken op een constante reeks, met vier worpen voorbij de 60 meter. Deze afstand verbleekt als je haar record van 65m46 erbij neemt, al moet het specifieke trainingswerk nog komen. “In tegenstelling tot andere jaren hebben we helemaal niet afgebouwd voor deze wedstrijd. Momenteel train ik nog met zwaardere tuigen, werk ik lange reeksen af en heb ik nog niet aan mijn snelheid gewerkt. ” De belangrijkere wedstrijden liggen nog relatief ver weg, aan finetuning wordt nog lang niet gedacht. De ambities voor deze zomer zijn niettemin duidelijk. “Ik wil eerst en vooral beter doen dan 2016, wanneer ik mijn record op 65m46 bracht. Vorig jaar bleef het bij een teleurstellende 64m48, maar om eerlijk te zijn: toen ging de hamer veel te veel met mij slingeren in plaats van ik met hem. Ik was niet meer de baas en daardoor heb ik mentaal een moeilijke periode gekend. Ik was een wrak, die teleurstelling wil ik dit jaar maar wat graag wegvegen.”

Als we het tot slot nog hebben over het EK in Berlijn, dan is Sterckendries formeel. “De limiet van 69m09, dat is gewoonweg nog te hoog gegrepen. Het hamerslingeren wordt gedomineerd door de Europeanen, dus een Europees kampioenschap valt van niveau te vergelijken met een WK. Sterckendries, gecoacht door Alex Malachenko, was overigens de enige Belgische vertegenwoordiger in Leiria. Philip Milanov komt pas later dit seizoen in actie.

Vanessa Sterckendries – Foto: Jeroen De Meyer