In mei 2019 publiceerde Louise Carton een blogpost waarin ze voor het eerst sprak over haar eetstoornis. Die blogpost sloeg toen in als een bom. Nu is de voormalige Europese beloftekampioene in het veld bijzonder openhartig over haar moeilijke jaren in de podcast ‘Gérard & ik’ van De Morgen, waarin ook Nenah De Coninck en Zenobie Vangansbeke getuigen. De Coninck publiceerde in september 2020 een post op social media waarin ze vertelde over haar eetstoornis. Vangansbeke hing midden oktober haar spikes aan de wilgen. 

“Ik ben Nenah De Coninck, 24 jaar en doe aan topsport atletiek. Mijn hoofddiscipline is de 400m horden. In september 2020 maakte ik bekend dat ik met de eetstoornis boulimie te kampen heb. Ik heb de kracht gevonden om ermee naar buiten te komen na het lezen van de blogpost van Louise Carton”, aldus voormalige Europees juniorenkampioene Nenah De Coninck tijdens de intro van de eerste aflevering van de vierdelige podcastreeks ‘Gérard & ik’. Een stevige binnenkomer van de reeks die het taboe rond eetstoornissen verder wil doorbreken. Het is één van de vele aangrijpende passages in deel één, waarin grotendeels gefocust wordt op Louise Carton. Carton kwam in mei 2019 zelf naar buiten met het nieuws dat ze al jaren met een eetstoornis kampte.

In de podcast doet Carton, 26 ondertussen, uitgebreid haar verhaal. Haar weg naar de top gaat gepaard met intens verdriet. In 2014 overlijdt haar vader na een hartinfarct tijdens een looptraining. “De wereld stond stil, maar rond ons bleef alles verder gaan”, aldus de voormalige Europese kampioene in het veld in de podcast. Lopen was na de dood van haar vader een uitlaatklep, maar perfectionisme en onzekerheid dwongen haar tot een obsessie, wat zich vertaalde in de eetstoornis ‘Anorexia nervosa’. Ook haar deelname aan het EK in Berlijn van 2018, haar voorlopig laatste optreden op een internationaal kampioenschap, komt ter sprake. “Het is zo absurd wat ik mezelf jaren aan een stuk heb aangedaan”, vertelt ze in tranen.

Louise Carton op het EK in Berlijn van 2018 – Foto: Jeroen De Meyer

Eerder dit jaar vertelde Carton nog aan Sporza dat ze geniet van lopen, maar dat topsport absoluut niet aan de orde is. Haar lichaam kan het namelijk niet aan. Een verhaal dat ook bij hordeloopster Nenah De Coninck weerklinkt. “Presteren op topniveau is denk ik niet meer voor me weggelegd. Maar ik blijf sport wel nodig hebben. Niet alleen omdat ik het graag doe, maar ook omwille van het sociaal contact. Ik besef dat ik steeds minder tot de Belgische top behoor, maar ergens vind ik dat niet erg. Mijn prioriteiten liggen nu ergens anders”, vertelt de 24-jarige atlete aan De Morgen. De Coninck passeert net zoals voormalig atlete Zenobie Vangansbeke de revue in de podcast.

De podcast van De Morgen kan u hier beluisteren. De komende weken kan u telkens een nieuwe aflevering van de vierdelige reeks beluisteren.

Nenah De Coninck in 2017 – Foto: Jeroen De Meyer