Koen Naert zal één van de laatste landgenoten zijn die in actie komt op het EK in Berlijn. De marathonman van RESC mag met ambitie afzakken naar het EK. De 29-jarige atleet trok opnieuw op stage naar Mammoth Lakes in de Verenigde Staten om er zich optimaal voor te bereiden. Naert begint aan zijn marathon op zondag 12 augustus om 10u00.

Koen Naert mag met zijn PR van 2u10:16 zeker tot de kanshebbers gerekend worden om een plaats bij de beste acht te behalen. Naert staat ingeschreven met de achtste tijd van de deelnemers, dus die doelstelling moet niet als onmogelijk bestempeld worden. Om zo goed mogelijk aan de start te komen, trok de atleet richting Mammoth Lakes in Californië.

“Het was mijn derde keer in Mammoth Lakes. In 2015 ging ik er voor het eerst. Toen moest ik alles nog wat uitzoeken. Het enige waar ik toen echt zekerheid over had, was het feit dat ik met de Mammoth Track Club zou kunnen trainen. Vorig jaar ging ik niet, aangezien ik toen geen stages deed, omdat ons zoontje het levenslicht zag. Het was dan ook een fijn weerzien met de mensen van Mammoth Track Club. Ik ben er uitstekend ontvangen”, vertelde Naert.

Dit jaar was de marathonloper al goed voor een stevige verbetering van zijn PR op de halve marathon. Op het WK halve marathon in Valencia finishte hij namelijk in 1u01:42. Goed voor de 22ste plaats op dat WK én een verbetering van zijn PR met bijna twee minuten. Naast de knalprestatie was het ook een vertrouwensboost voor Naert.

Foto: Bjorn Paree

“Ik kijk enorm uit naar Berlijn. Ik heb dan ook hoge doelen gesteld. Ik wil bij de beste acht eindigen. Alles wat beter is, is erg mooi. Van een medaille droom ik uiteraard. Al is het makkelijk om iets op voorhand te zeggen. De uitvoering is altijd een ander paar mouwen, maar tot nu toe is alles super verlopen. Ik heb grote volumeweken probleemloos kunnen afleggen. Conditioneel en lichamelijk zit ik nog een stuk beter dan voor dat WK op de halve, maar de aanloop naar een halve en een volledige marathon verschillen zodanig dat het moeilijk te vergelijken valt. Ik merk wel dat ik op training beter om kan gaan met tempowisselingen, wat dan weer perspectieven opent met het oog op een koers waarin er ongetwijfeld geen egaal tempo zal zijn. Vroeger had ik daar meer moeite mee. Met mijn oud PR op de halve marathon kon ik eigenlijk niks kopen hé (lacht; red.). Mijn nieuw PR toont echter dat ik klaar ben voor een volgende stap op de marathon. Al is de kans klein dat het een razendsnelle koers wordt”, aldus de marathonloper.

Afstandslopers, en dan vooral marathonlopers, kennen weinig rechtstreekse confrontaties. Naert beschouwt dat niet per se als een voordeel, maar evenmin als een nadeel.

“We komen elkaar niet vaak tegen, maar ik hou het in het midden of ik het zou moeten bestempelen als positief, of negatief. We hebben het geluk dat we in de periodes waarin we geen wedstrijden lopen alles tot in de kleinste details kunnen voorbereiden. Eline Berings moet na de aanvang van het zomerseizoen erg vaak aan de bak. Bij marathonlopers is dat niet het geval. Wij hoeven er eigenlijk maar één keer per jaar echt te staan. Één keer pieken volstaat. In het verleden heb ik het al gekund om die perfecte dag te vinden. Ik vind het ergens wel jammer dat we pas om 10u starten, aangezien we met de huidige zomer in Europa ongetwijfeld in warm weer zullen moeten lopen. Ik heb dan ook gevraagd aan de federatie of het mogelijk is om een marathonsinglet te voorzien in het wit, aangezien het huidige singlet te zwart is. In andere landen is dat perfect mogelijk, dus hopelijk komt dit er nog van”, zei Naert.

De atleet van RESC liep in het verleden nog EK’s op de piste. Hij kijkt dan ook uit naar de races van onze Belgen.

“Ik verwacht toch wel wat van de meerkampers. Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen zullen dat goed doen. Ik kijk uiteraard uit naar wat Bashir Abdi, Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli op de 5.000m zullen presteren. Ze zouden zomaar even met drie Belgen bij de beste acht kunnen finishen. Al zullen ze hun ogen moeten openhouden voor de snelle mannen zoals de Ingebrigtsens. Op de dubbele afstand zie ik Abdi en Bouchikhi meestrijden voor de medailles”, besloot Naert.