De Zwitserse Selina Büchel klokte in de reeksen van de 800 meter met 2’01″84 de derde chrono van alle atletes, maar toch was ze niet rechtstreeks geplaatst. Ze werd pas derde in haar reeks, en moest afwachten. Als snelste verliezer ging ze toch door.

“Het waren bange minuten. Maar ik ben erbij, en die finale halen was mijn grote doel”, zei Büchel na afloop. Ze stond in de mixed zone vol spanning naar de tweede en de derde reeks te kijken, en deed een vreugdedansje toen haar finaleticket binnen bleek. “Wat er in de finale mogelijk is, vind ik lastig in te schatten. In een indoorfinale kan er veel gebeuren, maar de meeste toppers zijn er wel bij. Ik hoop dat het snel gaat, want ik heb nog geen snelle indoorchrono.”

Met haar persoonlijk record van 1’57″95 wordt Büchel hoe dan ook een van de te duchten klanten op het EK in Berlijn in augustus, waar ook Renée Eykens grote ambities heeft. “Het is mijn grootste doel van het jaar”, aldus Büchel. “In Amsterdam was ik vierde, dus misschien kan ik voor de medailles te kampen. Maar het niveau zal hoger liggen, want dit jaar volgen er geen Spelen na het EK.”