Frédéric Xhonneux, voormalig Belgisch recordhouder op de tienkamp en deelnemer aan de Spelen van Peking, is nu co-commentator voor de Franstalige openbare omroep RTBF. Die zendt zo goed als het hele WK live uit. Dat in tegenstelling tot de VRT, die Birmingham volledig links laat liggen.

Als oud-topatleet, die als tienkamper nog eens in bijna elke discipline thuis is, heeft Xhonneux (34) zowel op televisie als tegen ons heel wat zinnigs te vertellen. We spraken hem voor aanvang van de laatste competitiedag in Birmingham.

Jullie vinden dit WK wél de moeite om uit te zenden. Waarom?

Xhonneux bij het strijdtoneel van het WK in Birmingham.

“Atletiek blijft één van de grote sporten. Dan is het belangrijk om die aandacht te geven. De Memorial, Luik, Heusden, de CrossCup en de internationale kampioenschappen uitzenden, vind ik een absoluut minimum voor een publieke omroep.”

Hoe bevalt je nieuwe rol als co-commentator?

“Ik vind het heel leuk om te doen, maar het is ook een verantwoordelijkheid. Er wordt mij gevraagd om juist te zijn en een toegevoegde waarden te brengen. Ik vind het belangrijk om zowel de specialist te voeden, maar ook iemand die de atletiek nog maar net ontdekt warm te maken.”

Wat vond je de hoogtepunten tot nu toe?

“Het verspringen bij de mannen was prachtig en ook erg spannend. De eerste plaats werd verschillende keren doorgegeven, en met drie man sprongen ze ongelofelijk ver. Het kogelstoten was ook de moeite. Tom Walsh doet beter dan gedopeerde atleten uit het verleden. Ik geloof in hem. Maar waar ik het meeste van hou is het totaalgegeven atletiek: het vult mekaar aan. Dan de sprint, dan een werp of springnummer, dan afstandslopen. Alleen jammer dat het niveau hier zo wisselend is. Op sommige nummers zijn alle toppers er, elders bijna geen.

Op dag één was er alleen hoogspringen hoogspringen en 3.000 meter. Een goed idee?

“Het hoogspringen kreeg een keer alle aandacht donderdag, maar ik ben er geen grote fan van. Spektakelwedstrijden in de stad los van kampioenschappen vind ik wel leuk, maar op een WK moet je alle proeven mekaar laten versterken en niet één iets eruit lichten. Er was bijna geen enkele tv-zender die live ging donderdag.”

Wat verlang je nog van de slotdag?

“Ik kijk vol ongeduld uit naar het polsstokspringen bij de mannen. Het niveau is fenomenaal op dit moment. Ze zijn met een heel pak die richting de zes meter kunnen. En de 4×400 meter natuurlijk.”

Vond je Tornados indruk maken gisteren?

“Dylan moest een beetje veel toegeven op de Pool, maar hij gaf toch nog als tweede door en heeft dus zijn job gedaan. Het is altijd een beetje moeilijk oordelen, omdat de ene een sterkere opponent heeft dan de andere. Jonathan Sacoor maakte nog een beginnersfoutje door met te weinig snelheid te vertrekken. Maar algemeen was het goed. Ik ben benieuwd naar de opstelling voor straks. De VS lijken me niet te kloppen. Zilver is mogelijk, maar vierde of vijfde ook. Het komt op details aan.”