Met de EasyKit CrossCup Relays van zondag 22 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2017-18 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Dries Basemans – 5e op het BK 10km op de weg 2017 – is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Tomas Sisk

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“Net zoals de voorbije jaren amuseer ik mijn in de WW-groep (Wim Wouters-groep, red.). Wim houdt de sfeer erin terwijl de trainingen op zich ook interessant blijven. Ik loop ook zelden alleen: mijn broer Michel en/of Jesse vergezellen mij soms tijdens een duurloopje op de middag. Ze houden het dan soms maar bij een beperkter deel van de duurloop (Jesse durft ook al eens mee te gaan met de fiets als hij zijn schoenen vergeten is mee te pakken naar het werk). Het zijn deze kleine dingen die mij doen genieten van een training. Met Lukas vorm ik minstens drie keer in de week de perfecte tandem op de pittige trainingen. Na al die tijd voelt dat zeer vertrouwd aan!”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
“Als alles goed gaat, begint het seizoen met een knaller van een vierluik: Ekiden – CC Relays Gent – Cross DCLA – CC Mol. Daarna werk ik de CrossCup verder af. Met het verkort CrossCup-programma dit jaar, maak ik misschien nog wat uitstapjes naar andere crossen of wegwedstrijden.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“Ik spreek liever van ambities dan van verwachtingen. Ook na een kwakkelseizoen als vorig jaar zijn de ambities precies zoals altijd: ik wil er volledig voor gaan in Roeselare om te kunnen crossen op het EK. Daarnaast ben ik best wel blij met het nieuwe BK-parcours. Dit schept mogelijkheden voor mij!”

Wat is uw favoriete voedingsgewoonte de dag van de wedstrijd (voor & na)?
“Niets anders dan anders. Het lijkt mij onverstandig om speciaal te gaan doen. Een banaantje kan er altijd wel in ergens in het laatste uur voor de start. Na de finish eet ik gewoon mijn boterhammetjes met kaas as always.”

Dankzij de nieuwe titelsponsor ElliptiGO Belgie kan MegaSpike een Elliptigo ARC 24 (twv € 1799) weggeven. Heeft u reeds ervaringen met een ElliptiGO?
“Pieter-Jan Hannes leende me vorig jaar tijdens mijn blessureperiode eentje uit. Na een aantal weken binnen te zitten treuren, was het zalig om terug buiten te kunnen afzien. Eigenlijk was ik meteen verkocht. PJ heeft de zijne lange tijd niet meer teruggezien en ik heb er eigenlijk vrij snel zelf eentje gekocht. Ondertussen heeft deze mijn fiets bijna volledig vervangen. Ik spreek hier wel van een ElliptiGO 8C. Ik weet niet of dit veel verschil maakt.”

Voor welke MS-atleten heeft u gekozen & waarom?
* Pieter-Jan Hannes (OLSE – 20 miljoen): Ik denk dat hij na een korte afwezigheid in de cross er gewoon keiveel zin in heeft. Dat maakt van hem een gevaarlijk man.
* Sofie Van Accom (ACHL – 19 miljoen): Kan profiteren van de afwezigheid van Louise
* Imana Truyers (CABW – 18 miljoen): Idem
* Dries Basemans (DCLA – 16 miljoen): Het zou mij maar eens net dat tikkeltje extra motivatie moeten opleveren.
* Michel Basemans (DCLA – 7 miljoen): Ik hoop dat dit hem motiveert om nog eens aan de start te verschijnen. Daarbij moet de Basemans-tandem één geheel blijven vormen… uiteraard.
* Guillaume Grimard (DCLA – 5 miljoen): Ik verwacht wel iets van de altijd kalme Guillaume.
* Hanne Reynaert (ASVO – 5 miljoen): Trainingsgenoot in de WW-groep. Altijd gemotiveerd en maakt progressie.
* Elke Steffens (DCLA – 4 miljoen): Elke traint af en toe met Eline, hopelijk kunnen ze er samen iets van maken dit seizoen.
* Eline Deboth (DCLA – 3 miljoen): Als ze haar draai kan vinden, is ze vertrokken.
* John Heymans (DCLA – 2 miljoen): Trainingsgenoot in de WW-groep. Deed iedereen verbazen vorig jaar. Hopelijk komt hij hierdoor nu wat meer naar de training? :)
>> Er zitten enkele atleten bij die gaan moeten verrassen, maar ik denk dat je alleen op die manier dit spel kan winnen!

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.