Met de EasyKit CrossCup Relays van zondag 22 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2017-18 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Jennen Mortier (RCG) – 21e op het EK cross Junioren 2016 – is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Jeroen De Meyer

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“De afgelopen jaren hebben we er steeds voor gekozen het seizoen reeds enkele weken vroeger af te sluiten, dit jaar vormde daar geen uitzondering op. De voorbereiding is al vlot verlopen, maar het blijft natuurlijk afwachten op de wedstrijden. Op de Ekiden Brussel loop ik de 10km, dat zal een goede waardemeter zijn van hoe de conditie zit.”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
“Het echte veldloopseizoen start traditiegetrouw in Gent met de Easykit CrossCup Relays. Als thuisloper wil ik het altijd goed doen op en rond het strand aan de Blaarmeersen. Enkele weken later zal ik, opnieuw in het zand, de benen op de lange cross testen in Mol. De manche in Roeselare staat natuurlijk met stip aangeduid op de planning, de uitslag daar zal de rest van het winterseizoen grotendeels bepalen.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“De eerste piek van het seizoen is zoals gezegd Roeselare. Het hoofddoel van de winter is een ticket bemachtigen voor het EK cross in Slovakije om daar hopelijk met een sterke belofteploeg mee aan de start te staan. De concurrentie is echter groot en als eerstejaars belofte zal dit natuurlijk een uitdaging zijn, maar ik hoop alvast een mooie individuele prestatie te leveren in Roeselare.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
“Elke nieuwe seizoenstart brengt veranderingen met zich mee, en elke verandering op zijn beurt onduidelijkheden. Het is momenteel, zonder wedstrijden achter de rug, moeilijk in te schatten waar iedereen staat. Wat de rechtstreekse concurrenten betreft, mogen we er van uitgaan dat de vaste waarden zullen bevestigen. Welke plaats ik mag opeisen, is daarentegen nog koffiedik kijken aangezien ik mij voor het eerst tussen het grote geweld ga storten op de lange crossen: men weze gewaarschuwd! (lacht)”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
“Dat is altijd moeilijk in te schatten, zeker over de clubgrenzen heen. Iedereen kent iedereen en verrassingen in het veldlopen zijn eerder schaars. Wie de revelatie wordt dit jaar valt af te wachten, vraag het misschien nog eens in februari.”

Wat is uw favoriete voedingsgewoonte de dag van de wedstrijd (voor & na)?
“Om van een favoriete voedingsgewoonte te kunnen spreken, moet er eerst een gewoonte zijn en bijgevolg heb ik geen echte ‘racedish’. De klassiekers doen het natuurlijk steeds goed: pasta, rijst, suikers… we houden het simpel.”

Dankzij de nieuwe titelsponsor ElliptiGO Belgie kan MegaSpike een Elliptigo ARC 24 (twv € 1799) weggeven. Heeft u reeds ervaringen met een ElliptiGO?
“Op sociale media heb ik het reeds vaak gezien en iedereen die ik erover aansprak was positief. Anderzijds verkiezen de meeste atleten een gewone looptraining nog vaak boven een training met de ElliptiGO en ziet men het eerder als een vorm van alternatief trainen, dat noemt men dan de aard van het beestje zeker? Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, waardoor het moeilijk is om een onderbouwde mening te geven.”

Voor welke MS-atleten heeft u gekozen & waarom?
* Simon Debognies (OEH – 20milj)
* Lisa Rooms (OEH – 17milj)
* Zenobie Vangansbeke (ACME – 15milj)
* Michael Somers (LYRA – 12milj)
* Jennen Mortier (RCG – 10milj)
* Karen Van Proeyen (ROBA – 9milj)
* Sofie Picavet (AVLO – 6milj)
* Jill De Brouwer (ALVA – 5milj)
* Jolien De Schaepmeester (RCG – 5milj)
* Jeroen Meuleman (RCG – 1milj)

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.