Maar liefst zeven beloften zullen ons land vertegenwoordigen op het EK veldlopen in Tilburg. Vijf mannen toonden zich op de Structabo CrossCup in Roeselare aan elkaar gewaagd. Bij de vrouwen kon hetzelfde gezegd worden over drie vrouwen, maar Elise Vanderelst opteert voor een deelname aan de Mixed Relays. Hieronder laten we de beloften aan het woord.

Clément Deflandre was misschien wel de meest verrassende naam zondag. De tweedejaarsbelofte van HERV finishte als tweede belofte na Simon Debognies en verschalkte op die manier vaste waarden zoals Dieter Kersten, Jennen Mortier en Dorian Boulvin. Deflandre werd afgelopen zomer Belgisch kampioen AC op de 3.000m steeple. De atleet staat bekend als een waar trainingsbeest, maar wordt nu wel beloond voor al die trainingsarbeid.

Deflandre vorig jaar in Roeselare – Foto: Jimmy Cailly

“Ik ben zeker tevreden met mijn prestatie van Roeselare. Ik hoop mijn niveau in Tilburg te kunnen bevestigen, omdat ik voor het eerst tegen de beste Europeanen in mijn categorie zal uitkomen. Ik hoop in de buurt van de top 20 te komen, maar ik ga mezelf niet te veel druk opleggen. Ik mag niet vergeten dat ik voor het eerst de Belgische kleuren ga verdedigen. Het is al jaren mijn droom om voor mijn land te lopen en die droom komt nu uit. Dat is geniaal natuurlijk. Het hoofddoel blijft echter volgende zomer, aangezien ik erg graag naar het EK voor beloften wil. Ik mik op de 10.000m en 3.000m steeple”, vertelde een ambitieuze Deflandre.

Dieter Kersten kende een tot nu toe bijzonder 2018. Zijn zomer werd niet wat het moest zijn door gezondheidsproblemen, maar toch wist de atleet de EK-limiet op de 10.000m te lopen. Dat volstond echter niet om naar Berlijn te gaan, aangezien drie Belgen sneller liepen dan de Limburger. De atleet van ADD voerde ook een trainerswissel door. Onder de vleugels van Tim Moriau gaat het er rustiger aan toe. Kersten klonk alvast opgetogen na zijn EK-selectie. In 2015 en 2016 was de atleet telkens goed voor een plaats in de top tien bij respectievelijk de junioren en beloften.

“Als ik terugdenk aan hoe het in Mol ging, dan mag ik zeker tevreden zijn. Ik had zelfs niet verwacht dat ik opnieuw en paar stappen zou kunnen zetten. Het voelt fijn om er weer bij te zijn. Zeker gezien het feit dat ik absoluut nog niet intensief train. Ik voel dat het week per week begint te vlotten. Hopelijk krijg ik er tegen Tilburg een paar procentjes bij. Super zal ik op het EK zeker nog niet zijn, maar ik hoop wel mijn duit in het zakje te doen voor het team. Ik ben verheugd door het feit dat de federatie ons vertrouwen geeft door vijf atleten af te vaardigen in onze categorie”, aldus Kersten.

Jennen Mortier was er net zoals Kersten in 2015 en 2016 bij. Na een jaartje afwezigheid mag de atleet uit het Gentse opnieuw aan de bak op een EK. Mortier had het nodige vertrouwen na zijn race in Roeselare. Dat vertrouwen kreeg hij ook van de federatie.

Mortier na de Structabo CrossCup in Mol – Foto: Golazo

“Mijn wedstrijd in Roeselare was zeer degelijk. Ik voelde me sterk, maar op een bepaald moment moest ik de rol toch lossen bij de prominenten. Gelukkig finishten we uiteindelijk met quasi alle EK-kanshebbers op een zakdoek. Zo’n resultaat kan onze kansen in Tilburg alleen maar vergroten. We hebben het geluk gehad dat Simon Debognies wat terugviel in de tweede wedstrijdhelft, hierdoor waren de verschillen eerder aan de beperkte kant. Zoiets geeft de burger moed natuurlijk”, klonk het bij de atleet van RCG.

Dorian Boulvin werd in Roeselare vijfde belofte. Ook Boulvin maakte dit jaar de overstap naar trainer Tom Moriau. De man van CABW is naast Debognies de enige van het zilveren belofteteam van Samorin. Die ervaring kan Boulvin uitspelen. Al was maandagavond zenuwslopend voor de atleet.

“Ik zat toch met de nodige stress na zondag. Ik kende een iets mindere dag in Roeselare. Ik ben zeer verheugd dat de federatie rotsvast gelooft in een belofteteam. Nu is het zaak om de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen. Ik denk dat we opnieuw mogen mikken op een teammedaille. Zeker met een kopman zoals Simon, maar daar hoeven we voorlopig niet aan te denken. Hopelijk kunnen we ons net zoals vorig jaar goed voorin handhaven”, voegde Boulvin toe.

Rooms vergezelt Scaunet

Lisa Rooms maakte het zichzelf niet makkelijk in Roeselare. De atlete van OEH kwam onfortuinlijk ten val, waardoor ze op achtervolgen aangewezen was in de wedstrijd in de wedstrijd, namelijk de strijd tussen de beloften vrouwen. Vanessa Scaunet zou het uiteindelijk met 17″ halen van Rooms. Elise Vanderelst volgde op een handvol seconden van Rooms, maar de atlete van MOHA gaf eerder al aan om voor de Mixed Relays te kiezen.

Lisa Rooms – Foto: Golazo

“Ik voelde me echt goed, maar halverwege ben ik klungelig over de balkjes gevallen. Voor je het weet ligt je op de grond. Gelukkig maakte ik een degelijke buiklanding, waardoor ik hooguit een seconde of 10 verloor. Het spoor van Vanessa was ik op die manier wel kwijt, wat het mentaal niet makkelijk maakte. In mijn laatste ronde kon ik verdapperen waardoor de kloof relatief beperkt bleef. Ik ben tevreden over mijn vorm en de manier waarop ik gelopen heb, zeker als je ziet dat alle beloften een stuk beter presteren dan de vorige jaren (de achterstand van Scaunet, Rooms en Vanderelst op winnares Nina Lauwaert bleef beperkt tot respectievelijk 30″, 47″ en 50″. Ergens hoopte ik dat Elise haar kar zou keren, omdat een belofteploeg bij de vrouwen echt wel iets kan doen in Tilburg. Ik begrijp haar beslissing natuurlijk”, wist Rooms te vertellen.