De atletiekpiste in het Poolse Bydgoszcz is geen onbekend terrein meer voor Tobias Capiau. Op het WK junioren van vorige zomer kwam de verspringer er al sterk uit de hoek door beslag te leggen op de negende plaats. Nu hij de juniorcategorie ontgroeid is, wil hij deze zomer maar al te graag opnieuw afreizen naar Bydgoszcz voor het EK beloften. Dat hij deze keer bij de jongeren van het veld behoort, deert hem niet. Hij mikt meteen op een plaats bij de beste acht.

Hoe verliep de voorbereiding tot dusver? Heb je er ooit al beter voorgestaan?

“De voorbereiding op dit outdoorseizoen verliep vrij vlot. Tijdens het indoorseizoen kampte ik wat met blessures waardoor ik op 7m65 bleef steken en maar twee wedstrijden kon afwerken. Nu is alles weer in orde en bouwen we heel goed op. In vergelijking met het indoorseizoen ben ik nog veel sterker geworden waardoor de verwachtingen voor deze zomer toch hoog gespannen zijn.”

Hoe groot acht je de kans dat je deze zomer mag deelnemen aan het EK voor beloften?

“Het hoofddoel dit seizoen is het EK voor beloften. Ik heb er alle vertrouwen in dat de limiet van 7m70 tot mijn mogelijkheden behoort, zeker als ik terugkijk op mijn sprong van 7m65. Het gevoel zat toen nog niet volledig goed en ik leverde veel goede, maar helaas ongeldige sprongen af. We plannen om de limiet aan het einde van de selectieperiode te springen om vanuit die vorm door te kunnen werken naar het EK.”

Wanneer zal je kunnen spreken van een geslaagd zomerseizoen?

“Mijn zomerseizoen is geslaagd als ik de top 8 haal op het EK voor beloften en ik 7m85 spring. Dat is een stevige doelstelling maar als de voorbereiding vlekkeloos verloopt, weet ik dat dit haalbaar is.”

Welke atleet moeten we deze zomer zeker in de gaten houden?

“Er zijn twee atleten die we in de gaten moeten houden deze zomer en die zich beiden zullen plaatsen voor het EK beloften. Ik heb het over mijn beste vriend Emile Verdonck in het hoogspringen en mijn trainingsmakker Jannes Boonen in de tienkamp. Voor beiden zal het hun eerste internationale tornooi zijn en wordt het dus de eerste kennismaking met het grote publiek.”

Hoe ziet je programma eruit? Welke wedstrijden staan reeds gepland en aan welke wedstrijden hoop je mee te doen?

“Momenteel ziet het er naar uit dat mijn eerste wedstrijd de IFAM wordt. Vorig jaar sprong ik daar mijn PR. De week nadien is er op diezelfde piste de Putbosmeeting. Dat zijn twee wedstrijden waar ik zeker naar uitkijk. Verder staan er nog geen wedstrijden vast.”