Axelle Dauwens verhuisde in de herfst richting Denemarken om er onder Mikkel Larsen te gaan trainen. De komende weken en maanden zal duidelijk worden of ze onder haar nieuwe coach al meteen resultaat kan boeken. Vandaag opent ze op de interclub in Lokeren haar seizoen.

Hoe bevallen de trainingen in Denemarken? En zijn die heel anders dan onder Philip Gilson?

“Het leven en de trainingen in Aarhus bevallen me goed. Zoals dat bij een trainerswissel gaat, moet mijn lichaam zich aanpassen aan de nieuwe trainingsmethode, en zoiets vraagt tijd. Intussen voel ik dat ik de trainingen beter verteer dan de eerste maanden, maar er is nog wel wat tijd nodig. De manier waarop we hier trainen verschilt met de trainingen van Philip in die zin dat het accent nu meer op ritme en uithouding ligt, en minder op sprint en explosiviteit. We lopen erg veel en de krachttrainingen zijn korter. Uiteraard is niet alles anders, en zie ik ook veel dingen in mijn schema’s terugkeren.”

Sta je er nu al beter voor dan tijdens het outdoorseizoen?

“De winter was inderdaad niet meteen een succes (lacht). Dat is ook niet nodig. Achteraf bekeken had ik misschien beter nog even gewacht met competitie. Ik trainde slechts drie maanden op een andere manier, en ook al gingen de trainingen goed, mijn lichaam was nog niet klaar om wedstrijden te lopen.  Daarnaast merkte ik ook dat de manier van lopen op een indoorpiste niet meteen mijn ding was. Het was wel een goed moment voor Mikkel om te zien hoe mijn lichaam reageert op bepaalde trainingen. Ook voor hem is het een zoektocht naar de juiste aanpak. Ik heb nu net een stage in Turkije afgewerkt en houd er een goed gevoel aan over. We zijn er gestart met enkele hordespecifieke trainingen. Het ritme voelt al vrij goed aan, en dankzij enkele technische aanpassingen lukte het mij om al vroeg op het seizoen een sterk passenritme aan te houden. We zijn deze week aan een nieuw schema begonnen, waarbij de trainingen meer wedstrijdspecifiek worden. Ik ben vooral benieuwd naar de veranderingen gedurende de komende weken.”

Wat is hét grote doel van 2017?

“Zelfzeker aan de start staan en het gevoel van controle hebben tijdens mijn races. Als dat gebeurt kan ik mijn ‘oude’ niveau terug halen en enkele tijden onder de 56 seconden lopen. Dan ben ik vertrokken. Ik wil om te beginnen wedstrijdritme opdoen en elke keer een nieuw technisch aspect aanpakken. Daarna wil ik goeie tijden lopen.”

Welke wedstrijden staan er al op de planning?

“Ik start op de interclub zaterdag (vandaag, red.). Ik doe in principe ook de IFAM op 27 mei, de Nordic Challenge in Aarhus op 2 juni, De EA Classic in Praag op 5 juni en Genève op 10 juni. In Praag sta ik voorlopig op de wachtlijst, en als ik daar binnen geraak, schrap ik een van de andere meetings. Ik heb geen goeie ervaringen met teveel wedstrijden in een korte periode. Eind juni wil ik België vertegenwoordigen op de Europabeker.

Wens je nog iemand anders een zot seizoen toe deze zomer?

“Ik hoop vooral dat mijn nieuwe trainingsmaatjes een mooi seizoen kunnen draaien. Dat Sara haar plaatsje bij de wereldtop nog maar eens bevestigt, en hopelijk kan bekronen met een medaille op het WK. Dat de 110m hordeloper uit de groep, Andreas Martinsen, zich na zijn finaleplaats op het EK deze winter, kan plaatsten voor het WK én dat Eline Berings de comeback maakt waar ze van droomt!”