Met een 800m in 1’47″12 en vooral een 1500m in 3’38″05, kende Stijn Baeten in 2016 zijn met voorsprong beste zomer tot nu toe. Nadien volgde een winter vol blessureleed. Ondertussen gaat het terug goed met de pupil van Rik Didden, die in 2017 voor de 800m kiest. In Herentals kwam hij vorige week al tot 1’49″87.

We zagen je niet in competitie deze winter. Heb je desalniettemin vorderingen gemaakt?

“Twee blessures strooiden inderdaad roet in het eten. Door een hele winter alternatief te werken aan de basisconditie, kon ik in Zuid-Afrika al snel aansluiten bij de aërobe trainingen van Louise Carton en Michael Somers. Somers kon daar niet altijd mee lachen, hij is immers de echte fondloper van ons ‘ploegske’.”

Hoe is de vorm momenteel?

“We hebben de hoogtestage in Dullstroom gebruikt om de basisconditie die ik in de winter alternatief opbouwde, om te zetten in duur- en capaciteitstrainingen al lopend. De weerstand en snelheid trekt nog op niks, maar het zou erger zijn als de basisconditie ontbrak. Om het effect van de hoogtestage te verlengen, lig ik momenteel nog tot midden mei in een hoogtetent. We voegen heel langzaam wat weerstand toe in de trainingen. In de winter lag de focus in het alternatieve werk op volume. Gelukkig zie ik er helemaal niet tegen op om anderhalf uur te gaan zwemmen of drie uur te gaan fietsen. ”

Heb je toch al een planning opgesteld?

“Aangezien het hoofddoel dit seizoen de Universiade wordt en de limiet al voor 1 juni dient gelopen te worden, gaan we er wel stilaan in moeten vliegen. De wedstrijden die ik tot midden mei loop, beschouw ik als snelheids- en wedstrijdprikkels. Op 20 en 27 mei staan Tubingen en IFAM op de planning, en bij een van de twee moet het er boenk op zijn.”

Hebben we het dan over 800 of 1500 meter?

“De focus ligt dit jaar voornamelijk op de 800m. Ik geloof dat ik nog een grote marge heb op deze afstand, en dat zal mijn eventuele overgang naar de 1500m later alleen maar ten goede komen. Snelheid kan je nooit genoeg hebben. Kijk maar naar de finales in de 1500m, waar de eerste drie allemaal sneller lopen dan 1’46 op hun 800m.”

Is er na het vertrek van Pieter-Jan Hannes al een nieuwe kopman aangeduid bij ‘Team Ricky D’?

“Het merendeel van onze groep komt uit het Antwerpse, dus denkt iedereen dat hij zelf de kopman is. Van een gebrek aan leiderschap is er geen sprake. Onze groep was ook met Pieter-Jan al speciaal, want de kopman reed altijd vanachter.”