Met een vierde plaats op het WK voor juniores was Elise Vanderelst een van dé sensaties van 2016. Afgelopen winter toonde ze in het veld, met onder meer een Belgische titel,  dat ook de uithouding meer dan snor zit. Komend zomerseizoen hoopt de 800m-specialiste uit Mons op zijn minst voor bevestiging te zorgen. Haar persoonlijk record staat op 2’05”05, het minimum voor het EK juniores op 2’06″39.

Je liep vorige week in Herentals al 2’07″66. Ben je daar tevreden mee?

“Behoorlijk. Ik wilde er eerst 2’08 lopen, maar omdat het op training zo goed liep vroeg ik me af: waarom niet meteen voor de EK-limiet gaan? Ik voelde me wel degelijk goed, maar het ging niet hard genoeg.”

In het veld was je erg sterk deze winter. Heb je meer op uithouding gefocust?

“In het begin van het veldloopseizoen ging het nochtans moeizaam, omdat ik me de hele zomer op de 800m had toegelegd. Daarna ben ik me inderdaad meer op uithouding gaan concentreren, en voelde ik me steeds beter thuis in het langere werk.”

Is de focus pas na Wachtebeke naar de 800m verschoven?

“Na het BK veldlopen heb ik eerst twee weken rustig aan gedaan, met alleen maar enkele lichte trainingen. In de eerste week van de paasvakantie viel ik helaas ziek en heb ik niet de gewenste traingingen kunnen afwerken. De tweede week ben ik op stage vertrokken, en daar heb ik wat meer aan mijn snelheid kunnen werken.”

Heb je tijdens al die trainingen één groot doel voor ogen?

“Het doel is om mij te kwalificeren voor het EK. Als dat lukt wil ik daar presteren. ”

Na vorig jaar moet je toch met een stuk meer zelfvertrouwen aan het seizoen beginnen?

“Ja. En ook omdat ik me tijdens mijn eerste 800m van dit seizoen veel beter voelde dan bij mijn eerste vorig seizoen. Ik moet wel zeggen dat ik iemand ben die nooit overloopt van zelfvertrouwen, maar als ik zie dat mijn trainer heel veel vertrouwen heeft in mijn kunnen, geeft mij dat zelf ook wat meer vertrouwen. Voor mij was 2016 wel zo uitzonderlijk dat ik wel besef dat het niet elk jaar zo kan zijn.”

Welke wedstrijden staan er zeker op de planning?

“De interclub volgende zaterdag en het tweeluik in Oordegem IFAM-Putbos.”