Louise Carton (23) liep deze winter op de crossen andermaal de pannen van het dak. Alleen op het EK veldlopen in Chia kon ze door maagproblemen niet op haar beste presteren. Vorig jaar mocht ze op de 5.000m al proeven van een olympisch avontuur in Rio, deze zomer wil ze haar kans wagen op het WK in Londen. De Nijmegen Global Athletics op 2 juni biedt een eerste mogelijkheid op kwalificatie. De voorbereiding liep alvast uitstekend!

Dag Louise, hoe blik je terug op het veldloopseizoen? Tevreden met de vooruitgang?

Louise Carton tijdens het EK veldlopen in Chia. – Foto: Jeroen De Meyer

“Ik kijk toch wel met gemengde gevoelens terug op het winterseizoen. Over de vooruitgang ben ik zeker tevreden, maar omwille van de maag-darmproblemen heb ik dat naar mijn gevoel niet helemaal kunnen tonen. Vooral het EK blijft voor mij een grote teleurstelling. Ik was perfect voorbereid en was in de vorm van mijn leven. Ik vind het nog steeds jammer dat ik daar niet op mijn waarde heb kunnen presteren.”

Zijn de maagproblemen nu volledig achter de rug?

“Voorlopig gaat alles goed. Net voor de stage bleek uit de gastroscopie dat de maagzweren volledig zijn genezen. Ik heb steeds minder maag- en darmlast, hoewel het nog af en toe zoeken is wat het beste werkt voor mij. Ik heb vooral meer vetten toegevoegd aan mijn voeding. Daardoor heb ik het gevoel dat ik andere nutriënten beter kan opnemen. Zo herstel ik beter en sneller van mijn trainingen, wat een extra pluspunt is.”

Heb je dan een goede basis kunnen leggen tijdens de drie weken stage in Zuid-Afrika?

“De stage in Zuid-Afrika was zeker en vast geslaagd. Ik vertrok niet echt met een goed gevoel. Ik was moe en voelde me nog niet hersteld van het winterseizoen. Daarnaast had ik ook schrik dat de aanpassing aan de hoogte op dat moment te veel ging vragen van mijn lichaam. Het eerste deel van de stage verliep dan ook wat moeizaam, maar na een dag of twaalf kwam er echt wel verbetering. Ik heb ook uit het verleden geleerd en een tweede training laten vallen als ik me niet fris genoeg voelde. Ik heb er weinig specifiek werk gedaan en de stage vooral gebruikt om de batterijen terug op te laden en aan een mooie basis te werken. Met succes zelfs: Die basis is nog nooit zo sterk geweest 😉”

Louise Carton – Foto: Jeroen De Meyer

Wat zijn jouw grootste doelen voor deze zomer? Wanneer zal je tevreden zijn?

“Natuurlijk wil ik me graag plaatsen voor het WK in Londen… Toch wil ik mezelf niet te veel druk opleggen. Vorig jaar heb ik omwille van blessures slechts 5 wedstrijden gelopen en nooit echt met een goed gevoel. Nu gaat alles goed en kan ik alle trainingen doen zoals ik het wil. Ik vind het al een overwinning op zich dat ik op deze manier mijn seizoen kan starten. Ik heb de laatste weken een aantal veelbelovende trainingen kunnen afwerken. Mijn doel is dan ook om met veel zin en vertrouwen mijn wedstrijden te lopen. Als ik daarin slaag ben ik zeer benieuwd waar ik kan uitkomen!”

Heb je al een wedstrijdplanning? Naar welke wedstrijd wil je echt pieken?

“Op de interclub vorig weekend startte ik mijn pisteseizoen. Ik liep er een 1500m en kon voor mijn club ACME de volle dertien punten sprokkelen. Het was voor mij ideaal om wat ritme op te doen voor de 1500m die ik zal lopen op 20 mei in het Duitse Tübingen. Dan volgt mijn eerste 5.000m op 2 juni in Nijmegen. Voor deze wedstrijd bouwen we echt wel af, want ik hoop direct een snelle chrono neer te zetten. De kansen om een sterk bezette 5.000m te lopen zijn heel miniem dus het zou ideaal zijn als ik hier al in de buurt kan komen van de WK-limiet. Verder ligt de planning nog niet helemaal vast. Alleen de Nacht van de Atletiek staat uiteraard al in mijn agenda!”