Hordeloopster Nenah De Coninck kwam deze winter nog niet in actie. De atlete van KAAG strandde afgelopen zomer op zeven honderdsten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Haar zomer werd daarna met een blessure op een pijnlijke manier vroegtijdig stopgezet. Na een lange revalidatie loopt nog steeds niet alles op rolletjes, maar de hoop op een straffe zomer is er wel!

Dag Nenah, hoe komt het dat we jou deze winter nog niet in actie zagen?

In augustus vorig jaar liep ik een blessure op aan mijn knie. Een scheurtje in mijn kraakbeen achter mijn knieschijf zorgde ervoor dat ik een streep moest trekken door de rest van mijn zomerseizoen. Na enkele inspuitingen in mijn knie mocht ik pas begin november rustig beginnen te joggen, terwijl mijn opbouw normaal begin oktober gepland staat. Samen met mijn trainer beslisten we toen om geen indoorwedstrijden te doen dit jaar. In januari ging ik een kleine maand op stage naar Zuid-Afrika en werkte er goede trainingen af, maar toen ik ongeveer 2 weken weer thuis was, verliepen de trainingen in Gent veel moeizamer. Ik was door een samenloop van omstandigheden vermoeid. Ik liet mijn bloed trekken en het bleek om oververmoeidheid/overtraining te gaan. Mijn lichaam had rust nodig.

Hoe ziet de nabije toekomst er voor jou uit? Is er beterschap op komst?

Foto: Filip Bossuyt

Samen met Dokter Petra Bruggeman volgden we deze overtraining heel goed op. Ik liet regelmatig mijn bloed controleren en maakte door veel rust en slapen een enorme sprong voorwaarts. Ik zou dit weekend de trainingen mogen hervatten na bijna 2 weken rust. Er is dus beterschap op komst!

Is die verstoorde wintervoorbereiding erg schadelijk voor jouw zomer?

Nee, eigenlijk niet. Ik panikeer ook niet. Wanneer een atletenlichaam rust nodig heeft en die rust ook krijgt, kan een atleet er sterker uitkomen. Ik heb in Zuid-Afrika al specifieke 400m hordetrainingen afgewerkt, waarvan ik de ervaring al meepak naar de zomer. Ik vertrek maart/begin april voor 3 weken op stage naar Tenerife, waar de belangrijkste trainingen afgewerkt worden in functie van mijn zomer. De verstoorde wintervoorbereiding is wel jammer, maar op zich geen ramp voor mijn zomer.

Wat is het grootste doel van Nenah De Coninck in 2017?

Nenah De Coninck na de BK-finale van vorig jaar. – Foto: Ruben Van den Berghe

Ik heb eigenlijk twee grote doelen voor deze zomer. Het eerste is de finale halen op het EK voor beloften in Polen. En in een finale kan alles gebeuren. Op het EK U20 in 2015 stond ik met de tiende tijd op de startlijst en nam ik het goud mee naar huis. Ik wil op dit EK dus ook zo goed mogelijk presteren. Een top 8 zou dus fantastisch zijn, maar een top 5 zou nog veel straffer zijn. Het tweede doel is het WK in Londen. Daarvoor moet ik 56”10 lopen, wat volgens mij niet onmogelijk is. Om mij hiervoor te kunnen kwalificeren zal ik een perfecte wedstrijd moeten hebben genre de BK-finale van vorig jaar, met ideale concurrentie, goede benen en geen wind. En als ik toch een doel moet kiezen wat ik het liefste zou halen, ga ik voor het tweede. Het WK halen op mijn 20 jaar zou het balen van het missen van de Olympische Spelen op mijn 19e wat minder pijnlijk maken.

Wat is er voor jou veranderd nu Atletiek Vlaanderen er de stekker heeft uitgetrokken?

Dat de steun van Atletiek Vlaanderen nu wegvalt, is wel jammer. Maar ik ben A3-atleet bij de Vlaamse Atletiekliga, waar ik ook een mooie ondersteuning krijg. Heel veel is er dus niet veranderd.