De Vlaamse Atletiekliga heeft de lijst met elite-atleten voor 2018 bekendgemaakt. Acht atleten verliezen hun A-statuut. Noor Vidts is de enige nieuwkomer in de hoogste categorie.

In tegenstelling tot bij het uitdelen van profcontracten, komt bij de verdeling van elite-statuten weinig deliberatie, overtuiging of onderhandeling kijken. Acht atleten voldeden gewoon niet aan de vereiste criteria. Ten eerste gaat het om hordelopers Axelle Dauwens, Nenah De Coninck en Michael Bultheel. Op de langere afstand voldeden Stijn Baeten, Pieter-Jan Hannes en Sofie Van Accom niet aan de eisen. Ten slotte bleven ook kampers Bram Ghuys en Jolien Boumkwo behoorlijk ver verwijderd van de gevraagde normen.

Met haar straffe 6.024 punten van in Götzis mag Noor Vidts zich voortaan wel tot de categorie ‘absolute toppers’ rekenen. Ze is de enige nieuwe naam, waardoor het totaal aantal A-atleten van 18 naar 11 daalt. In ploeg heeft ook het 4x400m-project het A-statuut. Behouden hun A-statuut: Bashir Abdi, Philip Milanov, Thomas Van der Plaetsen, Ben Broeders, Renée Eykens, Niels Pittomvils, Eline Berings, Louise Carton, Isaac Kimeli en Hanne Maudens.

A-atleet kan je worden of blijven door ofwel een sterke prestatie neer te zetten (criteria hier), of door hoog te scoren op een kampioenschap (criteria hier).