Nog slechts 3 dagen en dan is het zover. Dan staat in Gent de IFAM Indoor op het programma. De ideale gelegenheid voor onze nationale toppers om zichzelf in een sterk internationaal veld te overtreffen. In deze reeks blikken we met enkelen van hen vooruit. Vandaag: Dario De Borger. De 24-jarige atleet van Topsport Defensie werd onlangs voor de zevende maal op rij Vlaams kampioen op de 60m horden. Op de IFAM, waar de concurrentie groter zal zijn, droomt de hordeloper van een nieuwe overwinning.

Dario, hoe is jouw voorbereiding op het winterseizoen verlopen?

“Deze ben ik gestart met goed nieuws, namelijk een contractverlenging bij Topsport Defensie. Hier was ik uiteraard enorm blij mee. Ik ben ze daar enorm dankbaar voor en zo kon ik ook mijn opbouw met een gerust gevoel aanvatten. De eerste 3 maanden stonden volledig in het teken van kwantiteit, met andere woorden: conditie en uithoudingsvermogen gecombineerd met krachttrainingen. Op deze basis hebben we dan goed verder kunnen opbouwen richting het specifieke werk met dank aan de uitstekende schema’s van mijn trainer Patrick Himschoot. In december en januari zijn we afgezakt naar Zuid-Afrika, om er mijn snelheid in combinatie met de warmte optimaal te kunnen benutten. Ik heb reeds op alle vlakken een mooie vooruitgang geboekt. Nu komt het er nog op aan om de juiste klik te maken zodat ik mijn snelheid optimaal kan omzetten tussen de horden. Het vergt natuurlijk een aantal wedstrijden om dit te kunnen uitvoeren. Mijn coach en ik hebben er het volste vertrouwen in dat ik in dit opzet ga slagen.”

Hoe kijk je terug op je eerste wedstrijd? Bracht het al wat je er van verwacht had?

Foto: Tomas Sisk

“De eerste wedstrijd is toch altijd wat wennen en dat gaat bij mij gepaard met wat positieve stress. De wedstrijden in Gent voelen ook elke keer aan als een thuiswedstrijd omdat ik er elke dag train. Het gevoel tijdens mijn eerste 2 races op het Vlaams kampioenschap zat goed, ondanks dat ik technisch toch nog wat kleine foutjes maakte. Die chrono van onder de 8 seconden was dus best wel verrassend. Voor mij was de eerste wedstrijd van het seizoen zeker geslaagd. Dit was een goede test om te zien waar ik sta en waar we de volgende weken nog aan kunnen sleutelen.”

Vanwaar jouw keuze voor de IFAM?

“Ik kies steeds voor de IFAM omdat ik er enorm graag loop. Mede doordat ik in 2013 twee keer onder de 7″80 heb kunnen duiken en toen ook een nieuw persoonlijk record heb gevestigd van 7″74. Vandaag de dag is dit nog steeds mijn beste tijd.”

Wat verwacht je van de wedstrijd zelf met de sterke internationale concurrentie indachtig?

Foto: Filip Bossuyt

“Een gooi onder de 7″80 zou fantastisch zijn, maar met een duik onder de 7″90 zou ik ook zeer tevreden zijn. Het deelnemersveld is steeds van een goed kaliber, wat elke keer voor een extra boost zorgt. Neem daar het fantastische publiek bij en dan staat de Topsporthal zaterdag gegarandeerd in vuur en vlam. Voor een overwinning zal alles moeten meezitten, maar we zien wel. Ik sta alvast te popelen om in de startblokken te kruipen. Ik kijk er echt naar uit, ook omdat ik op die manier mijn werkgever Defensie in de kijker kan zetten.”

Naar welk nummer van de IFAM kijk je het meest uit en waarom?

“Er is niet echt een specifiek nummer waar ik naar uitkijk, maar ik ben wel razend benieuwd naar wat onze Belgische atleten gaan presteren. Wie van hen zal er een topprestatie kunnen neerzetten!?”