2016 was niet het jaar van onze Belgische oriëntatieloper Yannick Michiels (25). Blessures en ziekte zorgden ervoor dat de prestaties niet op zijn niveau waren. Dit jaar wordt alleszins anders met onder meer een indoordebuut in Gent en de Wereldspelen in Polen. De voorbereidingen vonden plaats in Zuid-Afrika met een stage van vier weken.

“De stage zit er hier bijna op en de trainingen zijn perfect verlopen. De eerste twintig dagen verbleef ik in Dullstroom op 2100m, waar ik vooral veel kilometers afwerkte. De laatste periode verhuisden we naar het lager gelegen Potchefstroom. Hier zijn de trainingsfaciliteiten voor snelheidswerk toch een pak beter met onder meer een pijlsnelle graspiste, vlakker terrein voor duurtrainingen en bijvoorbeeld de mogelijkheid om een ijsbad te nemen.”

Mix van wedstrijden

Voor de stage in Zuid-Afrika won Yannick Michiels nog de korte cross in Mol en liep hij sterke stratenlopen in Duitsland en Zwitersland. “Het was inderdaad een mix van allerlei, maar dat typeert mijzelf misschien wel. Het feit was dat ik pas midden september herstartte met lopen. De wintervoorbereiding was hierdoor wel verstoord dus koos ik voor een alternatief programma van oktober tot januari. Het belangrijkste was dat ik met een goed gevoel naar Zuid-Afrika op stage kon vertrekken.”

Combinatie fondloper-oriëntatieloper

Yannick Michiels – Foto: Goran Johansson

Yannick Michiels is zowel een langeafstandsloper als een oriëntatieloper en moet dus af en toe keuzes maken. “Die combinatie is geen sinecure, maar in 2015 heb ik reeds getoond dat het mogelijk was om in beide sporten op hoog niveau te presteren. Natuurlijk zal er steeds het dilemma zijn hoe goed ik zou presteren mocht mijn focus op één sport liggen, maar tot en met 2018 is de planning om beide te combineren.”

Indoordebuut in Gent, eerste Belgische oriëntatieloper op Wereldspelen

Bij terugkomst uit Afrika staan zowel twee buitenlandse wegwedstrijden als zijn indoordebuut in Gent op het programma. “Als ik de terugreis goed verteer en de wedstrijdomstandigheden op de IFAM optimaal zijn ga ik daar resoluut voor de EK-limiet op de 3000m. Ik kijk echt uit naar de aankomende wedstrijden! Het grote doel dit jaar wordt toch wel het WK oriëntatielopen in Estland als de Wereldspelen in Polen. Beide wedstrijden worden in juli afgewerkt. Ik ben trouwens de eerste Belgische oriëntatieloper die aan de Wereldspelen mag deelnemen! Crossen staan er deze winter dus niet meer gepland, maar volgend seizoen mogen jullie mij zeker terug verwachten.”