Van de in totaal 32 Belgen op het EK indoor in Torun komen slechts vijf van hen in actie tijdens kampnummers. Dat hoeft niet te betekenen dat ons land geen ambities mag koesteren. Nafi Thiam en Noor Vidts zijn medaillekandidaten op de vijfkamp. Thomas Carmoy is een outsider voor de medailles in het hoogspringen en Merel Maes is zelfs de jongste deelnemer van héél het EK. Fanny Smets moet gezien haar recent BR met de polsstok kans maken op een finaleplaats. 

Meerkamp: Thiam en Vidts op medaillekoers?

Nafi Thiam verschijnt als topfavoriete aan de start van de vijfkamp dankzij haar PR van 4.870 punten. Thiam was in 2017 goed voor goud op het EK in zaal en komt ondanks weinig wedstrijden in actie in Torun. Het wordt ook meteen haar eerst vijfkamp sinds haar triomf in Belgrado vier jaar geleden. Concurrentie mag de olympische kampioene op de zevenkamp vooral verwachten van Ivona DadicXénia Kriszan én uit eigen land Noor Vidts. Vidts voert de wereldranglijst aan, maar spreekt zelf niet echt over medailles. Dadic kende geen topwinter op vlak van wedstrijden, waardoor het uitkijken wordt of Thiam en Vidts voor twee medailles kunnen zorgen op vrijdagavond na vijf proeven. Daarnaast rijst de vraag of Thiam mits een superdag in de buurt kan komen van het BR van Tia Hellebaut (4.877 punten). Thiam kan vooral in het verspringen en kogelstoten het verschil maken, al werkte de 26-jarige deze winter nog geen enkele competitie af in die disciplines.

Hoogspringen: Maes op zoek naar ervaring, Carmoy outsider voor medaille

Slechts drie Europeanen deden in 2021 beter dan de 2m28 van onze landgenoot Thomas Carmoy. De Belgische recordhouder bij de beloften én Europese kampioen bij de junioren kan mits een offday van één van de favorieten Maksim NedasekauAndriy Protsenko en Gianmarco Tamberi zelfs dromen van eremetaal. Voor Carmoy wordt het echter zijn allereerste EK bij de grote jongens, waardoor hij veel ervaring kan opdoen met het oog op de komende jaren. Voor het podium lijkt dus een sprong over 2m30 nodig, waarmee het BR in zicht komt van Eddy Annys (2m31).

Thomas Carmoy – Foto: Quinten Lafort

Merel Maes toonde afgelopen zomer al dat ze een toptalent was, maar zette haar status als supertalent kracht bij door op het meest recente BK indoor zelfs over een scholieren-BR van 1m91 te wippen. Maes werd dankzij die sprong opgevist voor het EK en mag zich dé allerjongste atlete in Torun noemen. Acht dames op de inschrijvingslijst sprongen dit seizoen hoger dan de 16-jarige atlete van ACW. Het wordt voor de scholiere vooral zaak om zonder druk van start te gaan in de kwalificaties vrijdagavond. Voor een finale moet de hoogspringster zeker op niveau presteren, maar wat dan met de marge die ze op het BK indoor nog had op 1m91? Interessant om volgen wordt het zeker, aangezien niks moet en alles mag.

Polsstokspringen: Smets wil schitteren op haar laatste EK

Voor Fanny Smets is 2021 in principe haar laatste jaar als topsporter. Smets is echter verre van op haar retour, aangezien ze deze winter haar BR in zaal al stevig aanscherpte. In de rechtstreekse finale van het polsstokspringen op zaterdagavond zal de Belgische recordhoudster hopelijk op gelijkaardig niveau kunnen presteren. Smets is met haar 4m53 in 2021 de zevende atlete op de inschrijvingslijst, waardoor een top acht binnen haar mogelijkheden moet liggen. Springt Smets richting 4m60, dan kan ze ook een bijzonder goede zaak doen met het oog op een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. De olympische limiet bedraagt 4m70, maar de 34-jarige atlete maakt dankzij haar gunstige ranking kans op haar eerste Spelen. Bij de mannen moest Ben Broeders eerder al passen voor het indoorseizoen, waardoor het uitkijken wordt naar wat onze noorderbuur Menno Vloon kan klaarspelen tegen kleppers Armand ‘Mondo’ Duplantis en Renaud Lavillenie. Vloon vloog vorige week zaterdag nog over 5m96, het zoveelste Nederlandse record van het huidige indoorseizoen.

Fanny Smets – Foto: Golazo

Het tijdschema van het EK indoor kan u hier terugvinden.