De Belgische selectie voor het EK indoor oogt nu alvast indrukwekkend. Maar liefst 16 atleten én één team zijn al zeker van een ticket naar het Poolse Torun. Zeven anderen wachten in spanning af wat de selectiecommissie morgen beslist. Bij de Belgian Tornados lijkt het vijftal voor het EK vast te liggen, aangezien Julien Watrin en Robin Vanderbemden niet naar Polen trekken.

16 Belgen én één team zijn nu al zeker van hun deelname aan het EK in zaal begin maart. Noor Vidts is na gisteren absoluut zeker van haar plaatsje, aangezien de meerkampster nog altijd de beste performer wereldwijd is. Nafi Thiam was op basis van resultaten in openlucht al zeker van een ticket naar Torun, maar het is de vraag of Thiam na een coronabesmetting en geen al te overtuigende hoogspringcompetitie in Val-de-Reuil aan de start zal verschijnen.

Sprint en horden: Vleminckx, Laus en Berings mogen dromen

Kobe Vleminckx (centraal) – Foto: Lucien Lambotte

Op de sprint en horden zijn voorlopig vier landgenoten zeker van hun deelname. Rani Rosius en Cynthia Bolingo doken respectievelijk onder de limiet voor de 60m en 400m. Rosius maakt haar debuut op een seniorenkampioenschap. Bolingo was twee jaar geleden in Glasgow goed voor het zilver. Kobe Vleminckx en Camille Laus mogen hier dromen van het EK. Vleminckx bleef twee duizendsten boven de EK-limiet op de eerste micromeeting waar hij zich blesseerde, maar staat op een uitgezuiverde Europese ranking 21ste. In principe mogen 40 atleten van start gaan op de 60m. Op de 400m bij de vrouwen mag Laus gezien haar 23ste stek eveneens op een plaatsje hopen, aangezien 30 atleten startrecht krijgen. Op de hoge horden liepen Anne Zagré en Michael Obasuyi naar de EK-limiet. Obasuyi maakt voor het eerst zijn opwachting op een internationaal indoorkampioenschap. Eline Berings bleef op het BK AC slechts twee honderdsten boven de limiet en mag gezien haar 21ste plaats op de uitgezuiverde ranking dromen van meer. In principe mogen 32 atleten aantreden op de hoge horden in Torun. Haalt de atlete het EK, dan wordt ze ook het ouderdomsdeken van de delegatie met 34 lentes. Een record levert dat niet op, aangezien Tia Hellebaut in 2013 al 35 jaren op de teller had staan.

Afstand: Ranking levert grote vertegenwoordiging op, De Grande met waterkans

De invloed van de wereldranking van World Athletics zorgt op de afstandsnummers voor een stevig aantal atleten. 800m-speclialiste Renée Eykens verzekerde zich op de valreep van Torun, maar bewees twee jaar geleden nog dat ze op kampioenschappen altijd dat tikkeltje meer kan met een vierde stek. Eliott Crestan komt voor het eerst aan de start van een indoorkampioenschap bij de grote jongens. Elise Vanderelst mag aantreden op de 800m en 1500m, maar heeft er alle belang bij om voor die tweede afstand te kiezen als derde performer op de Europese jaarranglijst. Lindsey De Grande mag op basis van de uitgezuiverde Europese ranking nog dromen van een EK-ticket. De Grande staat momenteel op een 25ste stek. De top 27 in Europa komt normaliter in actie en de atlete overweegt nog een extra wedstrijd komende week om haar EK-ambities kracht bij te zetten. Bij de mannen treden drie heren aan op de 1500m met Oussama LonneuxStijn Baeten en Michael Somers. Het wordt meteen het eerste pistekampioenschap bij de grote jongens voor het trio. Ook op de 3.000m is er een trio met Isaac KimeliRobin Hendrix én de verrassing van het BK John Heymans. Heymans maakt zich eveneens op voor zijn eerste pistekampioenschap.

Springnummers: Drietal maakt kans op uitnodiging

Merel Maes – Foto: Erik Van Leeuwen

Europees juniorenkampioen in het hoogspringen, Thomas Carmoy, is de enige atleet in een kampnummer die voldeed aan de Belgische eis. Hij kan echter nog het gezelschap krijgen van drie vrouwen die op basis van hun ranking kans maken op Torun. De meest opvallend naam is zonder twijfel die van Merel Maes. De 16-jarige hoogspringster mag net zoals Claire Orcel nog hopen op een uitnodiging, aangezien ze respectievelijk als tiende en 14de op de ranking staan. De top 16 mag in principe naar Torun afzakken. Maes zou echter niet de jongste landgenote ooit worden, aangezien Sabine Desmet 15 jaar en 157 dagen oud was toen ze in 1987 deelnam aan de 3.000m. Fanny Smets deed op het BK alvast een uitstekende zaak door naar een nieuw BR van 4m53 te springen. Smets mag echter dromen van meer, aangezien ze uitgezuiverd achtste staat in Europa.

Aflossingen: Vijftal bij Belgian Tornados lijkt vast te liggen

Gisteren bleek dat de Belgian Cheetahs dan toch niet naar het EK kunnen, aangezien het Duitse en Italiaanse kwartet het afgelopen weekend nog een stuk sneller liep op hun nationale kampioenschappen. Bij de Belgian Tornados lijkt het vijftal vast te liggen. Jacques Borlée doet een beroep op zijn drie zonen KevinJonathan en Dylan. Daarnaast roept hij ook Alexander Doom en Christian Iguacel, de twee snelste Belgen van het moment, op. Julien Watrin en Robin Vanderbemden, vaste klanten bij de Tornados, geven verstek. Watrin kende lichte problemen in de aanloop naar het winterseizoen en werkte daarom geen wedstrijden af. Vanderbemden richt zijn blik volledig op het zomerseizoen.

Morgen volgt in principe de beslissing van de selectiecommissie rond het EK indoor. Het wordt in elk geval een ruime delegatie met zeker als 16 atleten én één team. Het wordt uiteraard afwachten wie kan rekenen op een uitnodiging, waardoor het zomaar een delegatie van meer dan 20 individuele atleten kan worden. De grootste delegatie ooit op een EK indoor komt niet in gevaar, aangezien in 2000 maar liefst 29 landgenoten in actie kwamen.

Christian Iguacel en Alexander Doom op de IFAM Indoor – Foto: Quinten Lafort