Vrijdag is het zover, dan begint Noor Vidts aan haar allereerste EK in zaal. De 24-jarige atlete tankte eerder dit jaar al het nodige vertrouwen door in haar eerste vijfkamp van het seizoen meteen een PR én de beste wereldjaarprestatie neer te zetten. Vidts mag dus met ambitie afreizen naar het Poolse Torun, maar toch wuift ze uitspraken over eventuele een medaille liefst van tafel. “Resultaten zijn pas voor na de 800m.” 

In 2020 zorgde Noor Vidts al eens voor een straffe stunt door op het BK meerkamp de beste wereldjaarprestatie neer te zetten op de vijfkamp. Haar goede vorm kon ze nadien niet meer etaleren, want het WK indoor was op dat moment al van de agenda verdwenen. Van een zomerseizoen was er later evenmin echt veel sprake. Stilzitten deed ze echter allerminst, want in 2021 knoopte de meerkampster weer aan waar ze het jaar ervoor eindigde. Haar eerste vijfkamp was meteen eentje van hoog niveau. Daardoor prijkt de naam Noor Vidts opnieuw bovenaan de wereldjaarranglijst.

“Mijn focus lag in eerste instantie op het BK meerkamp waar ik een mooi puntentotaal wilde neerzetten. Eind januari, tussen twee examens door, trok ik toch al naar het Franse Aubiére om wedstrijdritme op te doen. Het draaide in deze eerste vijfkamp van het seizoen veel beter uit dan verwacht. Daardoor werd de planning bijgesteld en liet ik een tweede meerkamp schieten. Dat ik in Aubiére meteen een PR neerzette (4.665 punten; red.) stemde mij echt heel tevreden. Ik had zeker niet gepiekt naar deze wedstrijd en vooraf nog maar weinig specifiek werk verricht op de springnummers”, blikt de VAC-atlete terug op haar sterke seizoensopener.

Ondanks het gebrek aan specifieke training in het hoog- en verspringen, zette Vidts in de verspringbak toch een fraai nieuw PR neer van 6m42, net als op de 800m (2’14″30). Met 1m82 ging het in het hoogspringen ook meer dan behoorlijk. Een aangename verrassing.

“Mijn resultaten in de springnummers hebben mij zeker verrast. Ik had op training nog maar één keer beide aanlopen ingeoefend terwijl ik aan de vooravond van een meerkamp normaal al verder sta qua trainingsarbeid. Dat ik bijna een PR liep op de horden was eveneens verrassend, want na mijn slechte start had ik zo’n tijd niet meer verwacht. Ondanks deze meevallende resultaten heb ik de voorbije weken nog hard gewerkt aan mijn start en aanlooptechniek, zowel op training als op wedstrijd. In deze laatste week voor het EK werd het volume op training stevig teruggeschroefd en verschoof de focus nog meer naar het verfijnen van mijn techniek”, legt ze uit.

Noor Vidts Foto: Jeroen De Meyer

Samen met Nafi Thiam mag Vidts op het EK de Belgische eer hooghouden op de vijfkamp. Ondanks haar huidige nummer 1-positie wil de jongste van het duo geen grootse uitspraken doen over haar verwachtingen of ambities. Ze distantieert zich dan ook van speculaties over een eventuele medaille.

“Ik wil op voorhand echt nog niet over eventuele plaatsen of scores denken. Als ik in elke discipline het onderste uit de kan weet te halen en mijn beste niveau kan bovenhalen, dan ben ik tevreden. Net als op training zal ik mij focussen op de uitvoering en niet op het product. De resultaten zijn pas voor na de 800m. Het feit dat ik nu bovenaan de ranglijst staat zegt niet alles, want velen hebben dit jaar nog geen vijfkamp afgewerkt. Wie in mijn ogen de favoriet is? Door de weinige wedstrijden wordt het afwachten in welke vorm sommigen voor de dag komen, maar Nafi Thiam is in mijn ogen moeilijk te kloppen. Achter haar zou het wel eens dicht bij elkaar kunnen liggen, maar Ivona Dadic schat ik ook hoog in. Ik heb alleszins veel zin in het EK en we zien wel waar het schip strandt voor mezelf. Laat het maar snel beginnen”, aldus de gretige maar bescheiden pupil van Fernando Oliva.